Putovanja

Skijanje na brdovitom Balkanu

Vodič za najbolje zimske centre u regionu: Planinski centri u Srbiji i okolnim zemljama nude odlične staze i hotele, a do njih se brzo i lako stiže. Većina poseduje i sisteme za veštačko osnežavanje.

KOPAONIK
Snežni raj za ljubitelje zimskih sportova
Kopaonik je najlepši kada grane sunce i obasja blještavo bele staze. Sa oko 200 sunčanih i 160 dana pod snežnim pokrivačem godišnje, idealno je mesto za ljubitelje zimskih sportova. Više od 55 km alpskih i 18 km nordijskih staza privlače i početnike i iskusne skijaše i „snoubordere“. Zbog najsavremenije opreme i moderne mehanizacije, 24 ski lifta i elektronske žičare, odličnih staza i bogate ponude hotelskog i privatnog smeštaja, Kopaonik se našao i na listi 10 najboljih ski-centara u istočnoj Evropi.

Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97 odsto ski centra, dužina skijaške sezone više ne zavisi od snežnih padavina, pa posetioci mogu da uživaju na snegu i do pet meseci godišnje. FIS standarde zadovoljavaju tri staze, za slalom, veleslalom i spust, pa se na Kopaoniku održavaju takmičenja koja se boduju za Balkanski i Evropski kup. Domaća i međunarodna takmičenja održavaju se u Snow-board parku, dok se u Ski vrtiću sa pokretnom trakom i karuselom lakše uče prvi skijaški koraci. Za vreme dečijih snežnih vikenda roditelji mogu da dovedu mališane i skijaju s velikim popustima. Stanje na skijalištu možete da proverite preko „veb” kamera, a ski pas da kupite i u Beogradu, preko interneta s popustom od 10 odsto kao i preko administrativne zabrane. Sezonski ski pas vam omogućava i tri dana besplatnog skijanja na Jahorini. Na žičarama Pančićev vrh i Karaman greben uveden je „singl line“ koji „solo“ skijašima omogućava lakši i brži prolaz na žičaru. Na popularnom „Kopu“ možete da uživate i u klizanju, sankanju, paraglajdingu, a ako ste ljubitelj noćnog skijanja, i na stazi Malo Jezero.

Uvedena je i autobuska kružna linija od vikend naselja do centra Kopaonika, a žičare Bela reka 1 i Bela reka 2 prevoze turiste iz Brzeća do centra Kopaonika. Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ (2017 m n/v), osim skijaša i bordera, prevozi i sve one koji žele da uživaju u panoramskom razgledanju centra.

A kada se umorni i preplanuli od jakog planinskog sunca spustite u centar, obavezno svratite u neki od brojnih kafića, diskoteka, klubova ili restorana u kojima zabava tek počinje i nastavlja se do ranih jutarnjih časova.

* * * * * * * * * * * * *

JAHORINA
Bela lepotica

Priroda je bila izdašna kada je podarila Jahorini obilje snega i pogodnu klimu, zbog čega ova planinska lepotica na jugoistoku Republike Srpske privlači brojne turiste iz inostranstva. Sa više od 150 dana pod snegom godišnje, ali i zbog povoljnih cena, Jahorina je jedan od najpopularnijih zimskih sportsko-rekreativnih centara na Balkanu.

Na nadmorskoj visini od 1.300 do 1.900 metara, skijašima su na raspolaganju osam ski žičara i ski liftova kao i 20 km uređenih i dobro povezanih alpskih staza, različitih težina, za početnike, rekreativce i vrhunske skijaše. Od 20 staza, dve su crne, 14 crvenih i četiri plave, a tu su i staze za ski trčanje, kao i ski škola. Osim zimskih sportova, možete da uživate i u vožnji motornim sankama, a oni najhrabriji i u avanturi paraglajdinga. Na delu staze, dužine 3.290 m, u funkciji je sistem za veštačko osnežavanje, a ski lift na stazi Poljice na raspolaganju je ljubiteljima noćnog skijanja.

Pored skijanja, možete da se oprobate i u ekstremnim sportovima, „snoubordingu“, vožnji motornim sankama ili da se jednostavno odmorite. Stanje na skijalištu možete da proverite preko internet kamera. Poseban doživljaj pruža noćno skijanje i vožnja borda, ali i odlična hrana, brojne gril kućice uz samu stazu nude autohtone gastronomske specijalitete ovoga kraja.

tjah

Olimpijski centar Jahorina poznat je kao lokacija čuvenih zimskih OI 1984. godine, a poslednjih godina se renovira i modernizuje. Izgradnjom savremene gondole od Pala do vrha, Jahorina će dobiti 15 km novih staza. Do vrha će se stizati za 15 minuta, što će rasteretiti planinu od velikog broja automobila i autobusa. Gondola će se sastojati od 40 stubova, 18 međustanica na Ravnoj planini, a 22 do samog vrha. Kapacitet kabine od osam putnika će omogućiti prevoz 2.000 ljudi na sat.

Pristupačne cene ski pasa i smeštaja, izvanredna gastronomska ponuda, gostoljubivost domaćina i dobar noćni provod samo su neki od razloga zbog kojih vredi posetiti ovu belu planinsku lepoticu.

* * * * * * * * * * * * *

KRANJSKA GORA
Biser na sunčanoj strani Alpa

Najpopularnija zimska turistička destinacija u Sloveniji, Kranjska Gora, blizu granice sa Austrijom i Italijom, u blizini je Nacionalnog parka Triglav na jugu. Od padina Vitranca do Planice, na nadmorskoj visini od 800 do 1.215 m, smestio se ski centar koji svojom ponudom konkuriše austrijskim i italijanskim destinacijama. Impozantni šumoviti vrhovi Julijskih Alpa koji se protežu od Mojstrana do Rateče i skijaški tereni privlače i alpiniste i skijaše.

Od 20 km vrhunski uređenih staza, tri su plave, pet crvenih i četiri crne, a tu je i oko 40 km prostranih staza za skijaško trčanje i adrenalinsko nordijsko hodanje. Pored noćnog skijanja, organizovano je i skijanje za avanturiste, izvan staze, sa grebena Julijskih Alpa. U podnožju skijališta, na Snežnoj plaži smešteni su kafići, restorani i terase kao i desetak hotela. Stanje na skijalištu možete da proverite preko „veb” kamera.

tkranj (1)

Ski liftovi su veoma pristupačni jer su blizu međunarodnih puteva, a zbog njihove visine (najniža tačka je 813 m) vremenski uslovi su povoljni, a snežni pokrivač bogat. Staze su pogodne za sve nivoe skijaških veština. Početnici i rekreativni skijaši mogu da uživaju na padinama i stazama Gozd Martuljek, dok su staze na Potkorenu mnogo zahtevnije. Neki od najboljih skijaša sveta ovde se svake godine takmiče za Vitranc trofej u okviru Svetskog kupa za muškarce u veleslalomu i slalomu, a Kranjska Gora je i domaćin takmičenja Svetskog kupa u skijaškim skokovima na Planici.

* * * * * * * * * * * * *

BOROVEC I BANSKO
Uživajte sve do maja

Zbog pristupačnih cena, ljubaznih domaćina i dobro opremljenih hotela, Bugarska je pravi raj za ljubitelje zimskih sportova, ali i one koji su željni uživanja na snegu. Njeni ski centri s pravom se smatraju ekskluzivnim ski centrima u istočnoj Evropi. Najpoznatija skijališta, Bansko i Borovec, u jugozapadnom delu zemlje, prostiru se na dve planine, Pirinu i Rili.

Najmlađi bugarski ski centar, Bansko, 160 km južno od Sofije, istovremeno je i nacionalni park sa preko 60 vrhova iznad 2.700 m n/v. Spoj živopisnih predela nacionalnog parka „Pirin“ i luksuznih, novih hotela, savremen sistem staza i ski liftova, pretvorili su mali grad Bansko u najprestižniji skijaški centar u Istočnoj Evropi. Stanje na skijalištu možete da proverite preko internet kamera. Zbog oštre klime, sezona na ovoj planini traje i po šest meseci.

tboro-(1)

Borovec, najstariji i najpopularniji ski centar u Bugarskoj, gde sezona skijanja traje od novembra do maja, budući da se nalazi na severozapadnim padinama planine Rile i ima sistem za osnežavanje. Oko 40 km uređenih staza odgovara svim kategorijama skijaša a ima i rasvetu za noćno skijanje. Od podnožja (1.300 m n/v) do staza na vrhu (2.750 m n/v) dolazi se gondolom (kabinama za šest skijaša) i ski liftovima. Osim zimskih sportova, uživaćete i uz uz domaću i internacionalnu muziku u barovima, kafeima i klubovima koji su otvoreni tokom čitavog dana i noći. U tradicionalnim tavernama, mehanama, možete da probate specijalitete bugarske kuhinje i čuveno crveno vino.

(novosti)