Top forma

Sređen stan – vitka linija

Kada poželite da smršate, pre nego što napravite plan vežbanja i ishrane, prvo pospremite stan. Naučnici su dokazali da haotično okruženje izaziva stres zbog čega više jedemo, pa samim tim, umanjujemo efekte dijete.

Do ovog zaključka, objavljenog u magazinu „Životna sredina i ponašanje“, naučnici su došli na osnovu eksperimenta u kom je učestvovala 101 žena. Polovini ispitanica je rečeno da sačekaju u kuhinji koja je bila prepuna prljavih sudova i razbacanih papira. Druga polovina dama odvedena je u čistu i urednu kuhinju. Ispitanicama je rečeno da se slobodno posluže dok čekaju, a na stolu su se nalazile činije sa kolačićima, šargarepom i krekerima. Tokom desetominutnog čekanja, telefon je neprestano zvonio kako bi povećao efekat haotičnog okruženja. Žene koje su čekale u neurednim kuhinjama jele su više kolačića nego dame u čistim prostorijama, a za samo deset minuta uspele su da unesu 65 kalorija više.

Naučnici su došli do još jednog zaključka. Pre ulaska u prostoriju, neke ispitanice su imale zadatak da napišu kada su osećale da nemaju kontrolu u životu, a druge su pisale o situacijama u kojima su držale uzde u svojim rukama. Kada je i jedna i druga grupa ušla u neurednu kuhinju, ispostavilo se da su dame koje su pisale o nedostatku kontrole pojele sto kalorija više od koleginica.

Naučnici zaključuju da je boravak u haotičnom okruženju uz osećaj gubitka kontrole poguban za dijete. Jer, ljudi razmišljaju u smeru „ako je sve van kontrole, zašto i ja ne bih bio“. Mada kažu da je meditacija dobar način za uspostavljanje samokontrole, naučnici preporučuju osobama na dijetama da pospreme kuhinju jer je to svakako jednostavnije.

(Novosti)