Nega & Lepota

Štetimo koži: Dermatolog otkrio posledice spavanja sa šminkom!

Gotovo svim ženama se u nekom trenutku dogodilo da zaborave da skinu šminku pre spavanja.

Bilo da se radilo o ludom izlasku nakon kojeg smo samo pale u krevet i zaspale ili smo jednostavno bile preumorne nakon dugog dana na poslu, za ovo smo krive gotovo sve.

I sve smo čule da je to nešto što sebi nikako ne smemo dopustiti jer je to najgore što možemo napraviti svojoj koži.

Ali, dobar deo žena ne zna tačno kakvu štetu stvara šminka s kojom prespavaju. Stoga je ekipa Pop Sugara razgovarala sa dermatologinjom, koja im je pojasnila tačno kakve posledice na kožu može ostaviti neskidanje šminke pre spavanja.

Najpre im je objasnila kako šminka popunjava i blokira pore te da je šminku važno skinuti pre spavanja upravo zato da biste je maknuli iz pora. Ako sa šminkom ipak prespavate, pore će biti začepljene ne samo šminkom nego i uljima koja proizvodi koža, zbog čega će se pore proširiti i upaliti, a u najgorem slučaju može se stvoriti i ožiljkasto tkivo.

Dermatologinja je poručila kako do toga dolazi jer šminka sprečava normalnu funkciju žlezda. One stoga proizvode višak sebuma, što na kožu deluje upalno.

Ali to nije sve. Dodala je i kako šminka stvara uljni sloj na koži koji upija onečišćenja i bakterije.

„Ako prespavate sa šminkom, vašu kožu će gušiti ovaj sloj. Stanice kože se neće normalno ljuštiti i zameniti, a uljne žlezde mogu imati problema s radom. Koža vam stoga može postati masna i nezdrava“, rekla je doktorka.

Dodala je i kako, ako vam se često događa da zaboravite skinuti šminku pre spavanja, može doći do češćeg pojavljivanja prištića, ali i problema s aknama, teksturom i osetljivošću kože.

(index.hr)