Dekor

Stručnjaci otkrivaju: Kako da stan vizuelno učinite većim

AKO hoćete da vaš mali stan izgleda prostranije nego što realno jeste, pokušajte sledećim maštovitim trikovima i rešenjima da ga učinite vizuelno većim i komotnijim.

Osnovno pravilo u uređenju malih prostora je da izbegavate tamne boje zidova i plafona. Potrebno je da odabereti svetle, tople boje koje će prostoru omogućiti da “diše”. Opredelite se za najsvetlije nijanse vaših omiljenih boja, kako za zidove, tako i za plafon i pobegnite od jednolične bele.

Ukoliko ste ljubitelj jarkih boja i ne želite da ih se odreknete, ograničite njihovu primenu samo na jedan zid koji ćete obojiti zelenom bojom.

Zapamtite: što je prostor svetliji, on deluje veće.

Nizak plafon: U ovakvim prostorima preporučuju se vertikalne široke pruge u boji. Takođe bi trebalo povesti računa o vrsti rasvete: svetlo usmereno ka plafonu će takođe dati utisak višeg prostora.

Uzak i dugačak prostor: I ovde vam mogu pomoći pruge u boji, ali ovoga puta – horizontalne. One će usku zidnu površinu učiniti širom. Možete ih primeniti i na tepisima, ali tako da se postave paralelno sa uskom zidnom površinom. U suprotnom, učiniće prostor još užim i dubljim i dobićete efekat vagona.

Ukoliko niste ljubitelj pruga, možete da koristite ogledala koja će uskom prostoru dati utisak dvostruko šireg ukoliko ih postavite uz ceo zid. Možete staviti i više ogledala manjih dimenzija, koja će dati efekat prozora.
Ako vam se ništa od prethodnog ne dopada, možda će vam biti zanimljiv neki foto-tapet. Bilo da ga postavite na kraju uskog hodnika ili na zidu sobe, imaćete utisak širine i prozračnosti. Birajte motive prirode, gradskih ulica ili krovova.
kuca-pruge

NAMEŠTAJ DA NE BUDE GLOMAZAN

Pokušajte da nabavite nameštaj po meri. Bez obzira koliko vam se neki komad dopada, ukoliko je glomazan, još više će “ugušiti” vaš mali prostor.

Multifunkcionalni, modularni nameštaj je odlično rešenje za višenamenske prostore, na primer za dnevnu sobu koja se noću koristi kao spavaća. Ovakav nameštaj sadrži dodatni prostor za skladištenje kao što su klupice, stočići, fioke ispod kreveta.

Za odlaganje stvari, koristiti ugradne plakare do plafona kao i police koje se protežu uz ceo zid.

 

Dragana Žarković-Kostić, arhitekta

(kuća,bašta&dvorište)