Nega & Lepota

Stvari koje sigurno niste znali o sunčanju!

“Tamnoputima ne treba zaštita”

“Ako sam već pocrnela, ne treba mi više zaštita od sunca”, izjava je koju često čujemo. Prava  istina je da je maksimalan SPF koji dobijamo prirodnim procesom tamnjenja kože nakon dugog godišnjeg odmora 4-6. To nije mnogo ako uporedimo to s modernim sredstvima za zaštitu od sunca. Dakle, ako smo tamnoputi ili smo već bili na moru, možemo koristiti malo manji zaštitni faktor, ali ne smemo ga ignorisati.

“Za oblačne dane”

Ako živite u zapadnom delu Europe, a dan je oblačan, ne treba vam krema protiv sunca. Bliže ekvatoru, čak i za oblačnih dana, radijacija koja dolazi do kože je vrlo intenzivna jer ona nije prilagođena takvim UV uslovima.

“Mineralni ili kemijski filteri?”

Koja je razlika između mineralnih i hemijskih filtera? S čistim mineralnim filterima nije moguće postići dovoljnu UVA zaštitu s visokim SPF faktorima. Zbog toga su u najboljim preparatima za zaštitu od sunca ova dva filtera kombinovana kako bi osigurali maksimalni raspon zaštitnih faktora s umerenom koncentracijom UV filtera.

“Kada izgorite, znači da je već gotovo.”

Opeklinama treba nekoliko sati da se razviju, ali njihov vrhunac sledi nakon 24 sata – dakle, kad vidite da vam je koža crvena, već je prekasno. Suprotno mišljenjima mnogih, crvenilo se neće pretvoriti u tamnu kožu!

“Suncobran me štiti!”

A, ne, ne, ne! Ovo je istina samo ako vaši suncobrani sadrže tehnologiju zaštite od UV zraka, što retko koji suncobran ima. Najčešće oni ne sprečavaju UV zračenje. Osim toga, velik deo sunčevih zraka reflektuje se pa pod suncobranom možete izgoreti i više nego nego što biste inače!

“Što je to ABCDE metoda?”

Jeste li čuli za ABCDE metodu samopregleda madeža? Ona ukazuje na promene na koje morate obratiti pažnju. A kao asimetrija: da li je madež okrugao i simetričan ili asimetričan? B kao border (rub): ima li madež pravilan i ravan rub ili nepravilan i nazubljen? C kao color (boja): je li jednobojan ili ima više boja, od svetlosmeđe do crne? D kao dijametar: da li je do 6 mm ili veći od 6 mm? I na kraju E kao evolucija (razvoj): je li madež celo vrijeme isti ili menja boju, veličinu i oblik? ABCDE su znakovi koji nas upozoravaju na to da bi naš bezopasni madež mogao biti maligni melanom.

“Postoje li alarmi?”

Rani pregled mladeža ključan je za otkrivanje opasnosti od raka. Koji su signali najalarmantniji? Iznenadna pojava novih: 8 od 10 melanoma ne nastaju iz postojećih. Stoga je  važno praćenje i prepoznavanje novonastalih. Drugo je promena postojećih mladeža. Melanom se može razviti i kod postojećih – mogu se povećati, promeniti oblik ili boju.

“Dobre i loše brojke”

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132.000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41.000 ljudi. To su bile loše vesti. Dobre su da u 90% slučajeva rak kože može biti izlečiv ako se otkrije na vreme.

(cosmopolitan.rs)