Nega & Lepota

Sunčajte se, ali pametno!

Osim peškira, kreme za sunčanje i flaše vode, mnogi na plažu obavezno nose i suncobran. Ali ni ovaj rekvizit neće vas mnogo zaštititi od sunca, jer UV zraci deluju i preko platna. Ako ne želite da se sa plaže vratite crveni kao rak, pridržavajte se sledećih saveta:

Izbegavajte sunčanje u periodu od 11 do 16 časova. Ako u to vreme boravite napolju, potražite debelu hladovinu. Šuma je bolja zaštita od drveta, a beton bolje štiti od platnenih suncobrana u kafićima.

Pazite na ishranu. Birajte namirnice bogate antioksidansima i vitaminima A, C, E i omega-3 masnim kiselinama, koje sprečavaju isušivanje kože na suncu. Slobodno „navalite“ na paradajz, lisnato zeleno povrće, lubenice, kupus, salate i crno grožđe.

Nosite odeću svetlijih boja od prirodnih materijala. Umesto kačketa, na glavu stavite šešir sa širokim obodom.

Koristite preparate sa zaštitnim faktorom. Imajte na umu da UV zračenje smanjuje nivo vlažnosti kože zbog čega je neophodno da na svaka dva sata mažete izložene delove kože kako biste održali visok nivo zaštite od sunca, naročito posle plivanja i brisanja peškirom.

Savet plus: Kremu za sunčanje sklonite sa sunca, da ne bi izgubila zaštitna svojstva. Čuvajte je na hladnijem mestu, na oko 25 stepeni.

(Novosti, foto: shutterstock)