Nega & Lepota

Suva, masna, kovrdžava: Frizeri otkrili koliko često treba prati svaki tip kose

Mnoge žene nisu sigurne koliko često treba da peru kosu. Ne radi se samo o uklanjanju masnoće i prljavštine, već i o tome da želiš da tvoja kosa izgleda zdravo i sjajno. No, frizeri kažu da nema univerzalnog pravila te da je bitno znati koji tip kose imaš, a onda prema tome odlučiti koliko ćeš često prati kosu. Svakodnevno pranje, sušenje i stilizovanje može oštetiti određene tipove kose, a i učiniti da se još brže počne mastiti.

1. Normalna kosa 

Ako imaš normalnu kosu, znači ni presuvu ni premasnu, možeš je svakodnevno prati, ali i ne moraš. Ako si u žurbi, kosu možeš osvežiti suvim šamponom – to neće uticati loše na tvoju frizuru. Evo kako to deluje: nanesi suvi šampon na liniju kose s udaljenosti od 30 centimetara i ostavi da stoji dva minuta. Zatim kosu temeljno obriši peškirom i iščetkaj je. S vremena na vreme preporučljivo je kosu oprati čistom vodom, ali bez šampona jer prirodno ulje vlasišta čini tvoju kosu sjajnijom.

2. Suva kosa  

Posebno pazi na suvu ili oštećenu kosu: svakodnevno pranje uništavalo bi tvoju kosu i više nego što je potrebno i učinilo je još krhkijom. Zato trebaš prati kosu najčešće dva do tri puta nedeljno i uz to koristiti blagi šampon. Takođe, trebala bi paziti i na regenerator koji nanosiš nakon pranja, pažljivo čitaj šta piše na etiketi i isključivo kupi onaj za svoj tip kose – u ovom slučaju oštećene i suve. Kako bi se tvoja kosa oporavila i dobila svežinu, bilo bi dobro koristiti jednom nedeljno masku za kosu.

3. Masna kosa  

Čak i ako zvuči nelogično, i za ovaj tip kose treba izbegavati prečesto pranje jer svako pranje kose stimuliše lojne žlezde. Da bi se rešila problema masne kose, trebala bi pokušati sledeće: nemoj šamponirati kosu nedelju dana, tako da se lojne žlezde odmaraju i stvaraju manje masnoće. Dakako, bilo bi poželjno da si tada na godišnjem ili da tih dana vežeš punđu ili rep.

4. Kovrdžava kosa 

Kovrdžava kosa je zbog svoje strukture manje opskrbljena masnoćom. Zbog toga duže vreme izgleda sveže, ali zato i zahteva posebnu negu. Da bi od suve prirodne kovrdžave kose napravila sjajne kovrdže, dovoljno je jedanput nedeljno oprati kosu hidratantnim šamponom. Ulje za kosu pomažu ti da je lakše raščešljaš zato bi ga trebala redovno koristiti.

(miss7)