Ljubav & Seks

Svađe pred venčanje: stres ili pogrešan partner?

Caucasian couple arguing on sofa

Koliko zvanica ćemo imati? Ko su kumovi? Gde je proslava? Samo ova pitanja su dovoljna da se budući mladenci posvađaju već na početku organizacije „najvažnijeg dana u životu“. Ako se ne spotaknu na prvi kamen, dolazi sledeći jer kako organizacija venčanja odmiče, napetost se povećava.

Zašto sve moram da radim sama? Umeš li ti da kažeš „ne“ svojoj mami? Zašto samo ja ne znam za promenu plana? Ne prođe li ova faza dobro, dolazi najopasnija etapa, u kojoj se partneri zapitaju da li će se slične nesuglasice ponavljati i u budućnosti. Ponekad, odgovor na ovo pitanje izaziva drugo, ključno: „Da li želim da zasnujem porodicu i provedem život sa ovom osobom?“

Da nas priprema venčanja zaista može naterati da preispitamo izbor partnera kome smo do juče hteli da se zakunemo na večnu ljubav, potvrđuju iskustva na forumima.

– On je napravio haos kad sam pre neki dan samo spomenula da uzmemo fotografa. Potpuno je poludeo, počeo da viče kako je to bespotreban trošak kad imamo četiri digitalna aparata. Situacija je kulminirala kad je rekao da mene moji roditelji dovezu do opštine, jer ne namerava da dolazi po mene, zbog čega sam ja poludela. A skandal je izbio kada sam spomenula da možda ne bi bilo loše da okitimo tih naših 30 zvanica, na šta je on odgovorio da ako to uradim, pojaviće se u šortsu i majici. Više nisam pametna, sve češće razmišljam da se sve otkaže, jer ako je ovako jadno pred venčanje, kakav će tek brak biti – požalila se tužna nevesta.

Statistika kaže da svaki peti par raskine veridbu i ne stigne do oltara. Koliko je za prekid „zaslužna“ priprema svadbe i sve što je tokom organizacije isplivalo na površinu, ne zna se, ali istraživanja pokazuju da se parovi najčešće svađaju oko spiska gostiju. Pa tako, jedno želi intimnu proslavu, dok bi partner zabavu sa nekoliko stotina zvanica.

Budžet je takođe tačka razdora. Jedna strana, najčešće ženska, ne žali pare za taj dan, muškarci su racionalniji i radije bi potrošili manje novca kako bi im više ostalo kasnije za praktične stvari, poput opremanja stana i svadbenog putovanja. Često dame zameraju budućim muževima da su se potpuno isključili iz organizacije, pa je sav teret pao na njih. Da ne treba sve shvatati tragično i misliti da će brak biti loš ako su organizaciju venčanja pratili konflikti, kaže sagovornica „Života plus“, psiholog savetnik Marijana Vilimonović.

– Svadba je specifičan događaj i normalno je da dođe do propusta u organizaciji. Ne treba to ozbiljno shvatati. Svakodnevni život će supružnici u budućnosti više prilagoditi sebi. Ovo je situacija u kojoj se u više segmenata iskače iz zone komfora, pa je moguća eskalacija sukoba i nervoze tamo gde je inače ne bi bilo – kaže Vilimonovićeva.

Bride and Bridegroom at Wedding
Bride and Bridegroom at Wedding

Ne treba, ipak, sve otpisivati na stres i nervozu. Ultimatumi tipa „biće kako ja kažem ili se venčanje otkazuje“, ismevanje i nepoštovanje partnerovih želja, omalovažavanje porodice i prijatelja, signali su koje ne treba zanemariti.

– Ovo je događaj u kojem su svi učesnici pod velikim emotivnim nabojem, pa se jasnije može videti kako će se stvari odvijati u budućnosti, ko je sklon manipulaciji, ko ispada žrtva, a ko dobrica i ko se na kraju pokaje jer nije slušao sebe. Mladenci mogu naučiti dosta o sebi i drugima. Nepredviđene promene toka događaja, kašnjenje na sopstveno venčanje ili odlaganje datuma mogu nagovestiti kako će se stvari kasnije odvijati – upozorava psiholog.

U organizaciji venčanja ne učestvuju samo mladenci, već i roditelji, a ponekad i bliža rodbina. Neretko se dešava da ona prvi put vidi da je on mamin sin, a on shvati da ona više poštuje savete kume nego njegove.

– Priprema svadbe je situacija u kojoj se jasno vidi uticaj roditelja na mladence i njihove odluke. Može se videti i kako oni reaguju na pritisak, da li krše partnerske dogovore zbog trećih osoba, da li se trude da svi budu zadovoljni ili nekoga ostavljaju na cedilu – primećuje sagovornica „Život plus“.

Roditelji najčešće finansiraju svadbu i to im daje alibi da vode glavnu reč, a mladencima „vežu“ ruke. Što je više učesnika koji bi da se „pitaju“, to je klizaviji teren i više potencijalnih problema. Nije isključeno da baš u ovim danima nastane podloga kasnijih sukoba na relaciji snaja-svekrva ili zet-tašta. Umesto da iščekivanje svadbe bude lepo, pretvara se u borbu – čija je porodica jača.
– Najveći problem je što imamo veliki broj učesnika sa visokim očekivanjima. Teško je sve uskladiti.

Mešanje roditelja zapravo je odraz njihovih želja i potreba. Ako se posmatra iz njihovog ugla, to je jedan od najvažnijih dana za roditelje, prepun emocija. Da ne bi došlo do sukoba koji mogu kasnije da se nastave u braku, mladenci bi trebalo da iskreno razgovaraju sa svojim roditeljima. To ne znači da treba da im ispune sve želje i očekivanja, već da imaju razumevanja i urade koliko mogu ono što je njima zaista važno, bez obzira na to ko finansira svadbu – zaključuje psiholog.

Lekcija za budućnost
Priprema svadbe test je za neke karakteristike veze, poput otvorenosti i fleksibilnosti, primećuje naša sagovornica.
– Potrebno je komunicirati sa svima koji su uključeni u realizaciju venčanja, što zahteva otvorenost. Na testu je i fleksibilnost odnosa jer može da se dogodi neočekivana promena plana, iznenadna otkazivanja već dogovorenih stavki. Mladenci mogu da izvuku pouku iz ovog iskustva i da se na osnovu njega postave prlikom drugih, velikih događaja koji slede, kao što su rođenje deteta, krštenje, prvi rođendan – kaže psiholog.

Od kompromisa do popuštanja
Veoma su česte situacije da jedna strana želi intimnu proslavu, dok bi druga lumperajku za stotine zvanica. Ovaj problem mnogi parovi rešavaju kompromisom, tako što se nađu na pola puta. Ali, nije to jedino rešenje.
– Najčešći je slučaj da jedan popusti, ali ne samo zato što želi da zadovolji partnera i da oboje uživaju, već mu zapravo nije toliko važno kakva će biti muzika i restoran, dok drugoj strani jeste – kaže Marijana Vilimonović.

(novosti)