Zdravlje

Svake godine ubije 100 hiljada ljudi: Otrov koji svi koristimo izaziva najteže bolesti!

Naučnici iz prestižnih zdravstvenih ustanova istraživali su i došli do zaključka – osveživači prostorija i sredstva za čišćenje su prave tihe ubice!

Prema pisanju britanskog Telegrafa, ovakvu „titulu“ proizvodi su poneli nakon što je otkriveno da uzrokuju ili doprinose u čak 99 hiljada smrtnih slučajeva godišnje u Evropi.

Naučnici su upozorili i da lošem kvalitetu vazduha u domu doprinose neispravni uređaji, sprejevi, osveživači, različiti proizvodi za čišćenje, ali i sredstva za ličnu higijenu, jer su prepuni hemikalija koje lako isparavaju i završavaju u plućima.

Pored svega toga, tu su i određeni nameštaj, tkanine, materijal za izolaciju i vrste lepka koje sadrže formaldehid, koji isparava i koji iritira disajne puteve.

„Ako trudnica boravi u prostoriji u kojoj se nalazi ovako zagađen vazduh, to može da ima negativne efekte na razvoj fetusa, posebno pluća i bubrege deteta, može uzrokovati pobačaj, srčani i moždani udar kod starijih osoba, a povezano je i sa astmom, dijabetesom, demencijom, debljinom, kao i malignim oboljenjima“, stoji u izveštaju.

(Stil, foto: Shutterstock)