Zdravlje

Svakog dana jedite jabuke i ne brinite za liniju

Više voća i povrća bogatog flavonoidima u ishrani može da pomogne odraslim osobama da smanje telesnu težinu, bez obzira na godine, pokazala je nedavno sprovedena američka studija.

Molekuli flavonoida su sastavni deo C vitamin kompleksa, a neki naučnici veruju da ova jedinjenja imaju antioksidantna i antiinflamatorna svojstva. Zato su i dijete koje se baziraju na što većem unosu voća i povrća mnogo zdravije.

– Otkrili smo da je povećan unos voća, kao što su jabuke i bobice grožđa, koja su inače dobri izvori nekih vrsta flavonoida, i te kako doprinosi smanjivanju telesne težine – rekla je vodeći autor studije, Monika Bertoje iz Harvardske škole za javno zdravlje u Bostonu.

Ne pomažu, međutim, sve vrste flavonoida da smršate. A, koliko ćete „izgubiti“ kilograma, zavisi i od toga koliko je kroz raniju ishranu unošeno vlakana.

– Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi koje voće i povrće može biti najbolje za održavanje težine – istakla je Bertojeova. – Još nije tačno utvrđeno koje voće i povrće može najviše da pomogne u smanjivanju gojaznosti. Trenutno možemo da damo samo smernicu: jedite što više voća i povrća.

Kako bi ispitali povezanost flavonoida i težine, Bertojeova i kolege analizirali su podatke istraživanja koje im je dostavilo oko 124.000 američkih zdravstvenih radnika prikupljene u periodu od 1986. do 2011. godine.

U istraživanje nisu bile uključene osobe sa hroničnim bolestima, kao ni pojedinci koji su bili gojazni na početku istraživanja. Tokom istraživanja zanemareni su i podaci žena koje su tokom učestvovanja u studiji ostale u drugom stanju. Učesnici su imali zadatak da svoju težinu prijavljuju svake dve godine, kao i da popune dijetetski upitnik svake četvrte godine.

NAMIRNICE KOJE SADRŽE FLAVAONOIDE:

-kupine
-višnje
-jagode
-jabuke
-kruške
-citrusi
-plavi patlidžan
-luk -paprika
-kelj -praziluk
-paradajz
-celer
– bademi
– kikiriki
– čokolada
– crni i zeleni čaj
– origano

– soja i njeni prozvodi

Na osnovu podataka o tome šta su jeli, i podataka američkog Ministarstva poljoprivrede o sadržaju flavonoida u određenim namirnicama, naučnici su utvrdili koliko su ovih molekula učesnici studije ishranom unosili.

Rezultati su pokazali da je polovina učesnika konzumirala od 224 do 247 miligrama flavonoida dnevno. Tokom perioda od četiri godine oni su se, u proseku, ugojili od 2,2 do 4,4 kilograma. Oni koji su imali veći unos flavonoida dobijali su nešto manje u težini.

Unošenje sedam miligrama više flavonoida, koji se nalaze u čaju i luku, u odnosu na prosečan svakodnevni unos pokazalo je da se tokom četiri godine težina smanjuje za skoro dva kilograma.

KAKO DELUJU

Srce – pomažu da ono bolje radi

Mozak – doprinose boljoj koncentraciji

Zaštita od bolesti – doprinose boljoj formi organizma, i smanjuju rizik za pojavu oboljenja srca i krvnih sudova, dijabetesa, demencije, raka.

zdr-svakog-dana-jabuka1

Kako bi izmerili uticaj svih flavonoida, istraživači su u obzir uzeli širok spektar faktora koji mogu da utiču na težinu kao što su: starost, pol, redovno vežbanje, pušenje, uzimanje alkohola, kofeina, dobar san, kao i vreme koje se provodi ispred televizora. Oni su, takođe, uzeli u obzir i vrste hrane i napitaka kao što su sokovi, pržena hrana, cele i rafinisane žitarice, punomasno i mleko sa niskim procentom masti, meso i mesne prerađevine, trans masti i morski plodovi.

Kod učesnika koji su imali problema sa težinom na osnovu proučavanja svih faktora, korigovana je potrošnja prirodnih vlakana. Utvrđeno je da gojaznima u smanjivanju težine pomaže antocijan kog ima u jagodama i borovnicama i flavonoidi koji se nalaze u čaju i jabukama.

Jedno od ograničenja ove studije, prema rečima naučnika, jeste preciznost upitnika koje su učesnici popunjavali. Teško je utvrditi koliko su oni zaista bili iskreni. Ipak, svi ostali rezultati istraživanja ukazuju na to da izbor voća i povrća koje sadrži flavonoide, kao što su jabuke, kruške i paprika može da pomogne u kontroli telesne težine.

– Ljudi koji češće jedu voće i povrće se zdravije hrane i unose manje kalorija što im pomaže da imaju manje kilograma – izjavila je Samanta Heler, dijetetičar i fiziolog Medicinskog centra „Langon“ u Njujorku. – Kada steknemo naviku da svoj jelovnik baziramo na biljkama kao što su bobice i paprike, vrlo brzo se naviknemo na zdravu hranu i polako zaboravljamo pomfrit i hamburgere.

ZA SVAKI OBROK

Trebalo bi svakodnevno kroz obroke uzimati i neke od flavonoida:

Doručak:

– sojino mleko, bobičasto voće i čaša soka od pomorandže

Ručak:

– pasulj sa crvenim lukom, hleb od celih zrna

– paprika i celer sa puterom od kikirikija i badema

Užina:

– kruška, zeleni ili crni čaj

– borovnice i lešnici

Večera:

– štanglica crne čokolade

(Novosti, foto: shutterstock)