Nega & Lepota

Sve vreme pogrešno peremo kosu: 3 razloga zašto vam kosa nije bujna i zdrava

Nega kose izuzetno je važna, ali nije pritom reč samo o vrsti šampona ili ulja koje koristimo. Međutim, ako se kosa neguje na pogrešan način, nismo puno postigle. Pritom nije reč samo o vrsti proizvoda koje koristimo jer grešiti možemo i tokom sasvim uobičajene rutine. Zato se greške mogu pronaći već prilikom prvog nanošenja šampona.

1. Kosu peremo u lošim uslovima

Osim što prilikom pranja kose možda i prečesto nanosimo šampon i još pored toga prečesto u nedelji peremo, još je jedna velika greška pranje pretoplom vodom. Naime, kosa se na temperaturi od 38 stepeni oštećuje i puca. Zato se preporučuje da se kosa od šampona ili od regeneratora ispire hladnom vodom ili barem na temperaturi nižoj od spomenute. Rezultat će biti zdrava i sjajna kosa.

2. Stilizujemo kosu dok je mokra 

Kosa i teme nežno su područje, posebno pri dodiru s vodom. Budući da se sastoje od više slojeva, gornji prilikom pranja postaje osetljiv na dodir i vrućinu. Zato se ne preporučuje ni češljanje mokre kose, baš kao ni stilizovanje gelom, sprejem ili sličnim preparatima. Savetuje se da četku koristimo na suvoj kosi jer možemo koristiti i više ulja za raščešljavanje bez brige o tome hoće li nam kosa ostati masna.

3. Koristimo previše proizvoda za negu

Iako je maska ili pak ulje za kosu izuzetno preporučljivo, s njima se ne treba preterivati. Posebno je štetno kad sve preparate odlučimo koristiti isti dan pri čemu to za vlasište i kosu može biti previše. Ako baš ne možemo bez regeneratora i ulja, stručnjaci predlažu da svi proizvodi budu barem iz iste linije. Osim toga, oni se nanose tek na vrhove pa tako barem vlastište može odmoriti.

(Fashion.hr)