Zdravlje

TAKTIKA: Kako da zauvek ostavite cigarete?

Ako je vaša novogodišnja odluka bila da se u 2016. oprostite od duvanskog dima, ove taktike će vam u tome pomoći.

FIZIČKA AKTIVNOST

Ljudi koji vežbaju imaju manju želju za pušenjem, ali će isto tako i lakše potpuno ostaviti pušenje ukoliko su fizički aktivni.
Razna istraživanja su pokazala da vežbanje može odvratiti ljude od stalnog razmišljanja o pušenju. Uz to, vežbanje poboljšava raspoloženje i samopouzdanje, pa nećete utehu tražiti u cigaretama.

KORIŠĆENJE DRUŠTVENIH MREŽA

Pušači koji dele svoju „borbu“ i muke oko ostavljanja pušenja, mnogo su uspešniji u odnosu na ove koji se trude samostalno, otkrila je studija sa Univerziteta Džordžija. Četovanje na Fejsbuku vas može povezati sa ljudima koji imaju iste ciljeve kao i vi. U kontaktu sa drugim ljudima možete razmeniti različita iskustva i prihvatiti neke korisne savete.

ZDRAVA HRANA

Konzumiranje više voća i povrća može pozitivno uticati na to da ostavite cigarete ili da smanjite želju za nikotinom.
Požuda za cigaretama i hranom su povezane, pa često telo biva zbunjeno. Hrana bogata vlaknima će vam dati osećaj sitosti, pa ćete tako izbeći tu pojavu zbunjenosti tela.

MLEKO

Mleko pruža neobičan ukus u ustima sličan cigaretama. Istraživači sa Univerziteta Djuk otkrili su da pušači imaju manju želju za pušenjem ukoliko su prethodno konzumirali mleko. Uz to što će vam pomoći da se rešite ovog poroka, mleko je zbog visokog procenta proteina važan element ishrane svakog čoveka.

(men’s health)