Deca

Tinejdžeri kao 60-godišnjaci

Po tome koliko se (ne) kreću, tinejdžeri mogu stati rame uz rame sa ljudima u sedmoj deceniji. Dok starije ljude u fizičkim aktivnostima sputavaju bolesti, mladi nemaju dovoljno energije jer ne spavaju dovoljno, pokazuje studija objavljena u magazinu „Preventivna medicina“.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da deca treba da vežbaju svaki dan po sat i to umereno do intenzivno. Realnost je potpuno drugačija. Među decom 6-11 godina, svaki četvrti dečak i svaka druga devojčica ne ispunjavaju kriterijume Svetske zdravstvene organizacije. Tinejdžeri su još gori, pa svaki drugi dečak i čak 75 posto tinejdžerki nisu aktivni preporučenih sat dnevno.

Uređaji za beleženje akrtivnosti koje su učesnici studije nosili pokazali su da su školarci najaktivniji od 14 do 18 časova što ne iznenađuje s obzirom da jutro i rano popodne provode u učionicama. To nije dobro, kažu stručnjaci koji savetuju da se aktivnosti rasporede u toku celog dana.

Dugoročno rešenje za tinejdžere je promena navika. Kako kažu stručnjaci, tinejdžeri ne vežbaju jer ne spavaju dovoljno, pa su samim tim i preumorni da bi bili fizički aktivni.

(Novosti)