ŽIVOT

Top saveti da SMANJITE TROŠKOVE u svom domu

Imate osećaj da koliko god se ,,stiskali“ i pazili gde trošite novac nekako na kraju meseca jedva ,,spajate kraj sa krajem“ i bukvalno odbrojavate dane do sledeće plate.

Poznat nam je taj scenario! Zato smo se potrudili da vam pomognemo i skupimo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da smanjite troškove tokom meseca.

Pogledajte tekst koji sledi i sigurni smo da ćete ovaj mesec čak i odvojiti jednu sumu novca na štednu knjižicu!

1. Upoređujte cene – Nemojte biti lenji i otići u prvu lokalnu radnju da kupite namirnice za domaćinstvo. Ove male radnje su obično za trećinu, a nekad i duplo skuplje od velikih marketa. A čak i kod odlaska u hipermarkete treba da budete pametni i mudro odaberete gde ćete šta kupiti. Ovo je 21. vek i gotovo sve informacije danas možete pronaći na internetu, pa tako i uporediti cene različitih proizvoda i lako naći najjeftinije mesto za kupovinu baš onoga što vam treba. Srećom, postoji sajt koji vam štedi vreme, ai novac, tako da ne morate sami da klikćete od sajta do sajta u potrazi za najboljim cenama, već samo ukucate www.cenoteka.rs i najednom mestu nađete sve informacije koje vas interesuju!

Jako je jednostavno – unesite ime proizvoda čiju cenu želite da potražite i pritisnite enter. Dobićete listu svih marketa gde se proizvod nalazi sa popisanim cenama i jasno obeleženim akcijskim cenama! Fantastično, zar ne? Nikad nije bilo lakše napraviti najjeftiniju potrošački korpu!

2. Kupujte van sezone – Ovo je jedan od najpamtnijih načina kupovine. Leti kupujte zimske stvari, a zimi letnje. Čekajte akcijske cene pred kraj sezone i planirajte ove kupovine unapred tako da kad dođe vreme za njih ne ostanete bez novca ili budete u situaciji da novac koji imate morate da potrošite na nešto drugo. Znate ono – kraj je zime, odlučili ste da kupite kvalitetne zimske čizme po sada povoljnim cenama, ALI baš su vam sad potrebne i prolećne patike, a nemate novac za oboje. Tada obično odustajete od čizama, a sledeću zimu dočekate bez kvalitetne obuće, sa paprenim cenama u prodavnicama.

Zato, pametno planirajte kupovinu, bar kada su u pitanju ti skupi komadi odeće i obuče ili neki krupniji predmeti.

3. Kupujte na veliko – Hrana je zaista nešto na šta svi mi trošimo ubedljivo najviše novca. Zato i tu treba pametno da kupujete. Uvek tražite akcijske cene u marketima i trudite se da kupujete velika pakovanja jer uvek imaju bolji odnos cene i količine i daleko se više isplate od onih manjih. Naravno, ovo važi samo za namirnice koje nisu kvarljive ili one koje planirate odmah da konzumirate i brzo iskoristite. Za kućnu hemiju je najpametnije da poslušate ovaj savet jer ona nema rok trajanja.

4. Budžet za iznenadne kupovine – Istina, za pametnu kupovinu najbitnije je planirati je, ali uvek je dobro da u novčaniku imate skrivenu pregradu u kojoj držite određeni novac, po mogućnosti u stranoj valuti (da vam bude teže da ga potrošite ) koji ćete koristiti samo i isključiv za situacije kada slučajno i potpuno neplanirano naiđete na ponudu koju ne možete da zaobiđete. Recimo – cenu čizama koje oduvek priželjkujete su baš danas snizili za 50% posto. Ili recimo, vašoj najboljoj drugarici, mami, dečku stiže rođendan za mesec-dva i realno sada nije vreme za potragu poklona, ali ste sasvim slučajno naišli na savršen i povoljan poklon. Naravno da treba odmah da ga kupite! Ovo iako su neplanirane, ipak spadaju u pametne kupovine, jer ste spremno dočekali iznenadna sniženja!

(mogujatosama.rs)