ŽIVOT

TRIK ROBNIH KUĆA: Dug rok za vraćanje garderobe

Većina modnih kuća u našoj zemlji daje rok od mesec dana da se kupljena garderoba vrati i zameni. U nekim drugim zemljama, poput Amerike, rok je mnogo duži, i do tri meseca od datuma kupovine. Ali da taj produženi rok više ide u prilog prodavcima nego kupcima, dokazuje istraživanje Univerziteta u Dalasu.

Što je rok duži, manja je verovatnoća da ćemo proizvod vratiti, tvrde istraživači koji su analizirali zaključke 21 studije o ponašanju u kupovini. Razlog za ovu naizgled nelogičnu tvrdnju, naučnici vide u psihološkom efektu posedovanja – što je duže neki proizvod u našem vlasništvu, više ćemo se vezati za njega. Prodavcima naruku ide i ranije dokazana činjenica da što je rok vraćanja duži, lakše ćemo se odlučiti na nepotrebnu kupovinu naivno verujući da ćemo robu, ako nam ne bude odgovarala, vratiti.

– Ali ako je rok za vraćanje dug, smanjuje se potreba za hitnim reagovanjem. Odlazak u prodavnicu se odlaže, a kupac sve više vezuje za proizvod, dok nezadovoljstvo nekim aspektom robe zbog kog smo prvobitno hteli da je vratima, slabi – objašnjava istraživač Rajan Freling.

Zatim se u nama budi averzija prema gubitku, zajednička svim ljudima. Toliko mrzimo da izgubimo nešto da smo skloni da datom proizvodu pripišemo vrednost koju on suštinski nema. I eto još jedne nepotrebne stvarčice u našem ormaru. Inače, prosečna Amerikanka mesečno potroši više od 50 dolara na garderobu koju nikada ne obuče.

(Novosti)