Deca

Trogodišnjak ispred ekrana: Da li deca i u kojoj meri mogu da koriste tablet?

Današnji roditelji imaju brojne dileme kada je upotreba moderne tehnologije u pitanju. Veliku brigu zadaju im tableti koji zbog svoje jednostavne upotrebe najviše privlače pažnju dece mlađeg uzrasta (mališani sami mogu da pokrenu interaktivne igrice prilagođene njihovom uzrastu).

Kada procenite da je pravo vreme da svog mališana upoznate sa tablet računarom, trebalo bi da obratite pažnju na sledeće:

Napravite razliku između učenja na tabletu i zabave

Da li će vam tablet služiti za učenje (kako, na primer, izgledaju oblici i boje) ili za odvlačanje pažnje dok vi, recimo, pravite ručak?

Ukoliko ovaj računar koristite za edukaciju, planirajte da vaš „čas“ traje 15 do 30 minuta. Kada primetite da vaše dete traži od vas da završite aplikaciju umesto njega ili pritiska po tastaturi nasumično, znajte da je vreme za neku novu aktivnost.

Ako se dete samo zabavlja uz pomoć tableta, onda njegovu igru ograničite na 20 minuta. Što mališan duže drži tablet u rukama, teže ćete ga odvojiti od njega.

Nisu sva deca ista

Neka deca koriste više tablet računar od drugih, ali i bolje shvataju i reaguju na način rada ovog uređaja. Najvažnije je da aplikacije odgovaraju njihovim godinama.

U ovom uzrastu deca bi trebalo da nauče da završavaju zadatke jer je to u uvod u sticanje radnih navika, stoga, ukoliko primetite da vaš mališan prelazi sa jedne aplikacije na drugu, a da prethodnu nije završio, vreme je da ostavi tablet. Pauza može da traje dan, sedam dana ili duže, sami procenite šta je najbolje za vaše dete.

Vodite računa o rasporedu aktivnosti

Kada vaše dete zatraži tablet, prvo razmotrite prethodno napravljen raspored aktivnosti. Baš kao i odrasli, neka deca bolje funkcionišu ujutro nego posle podne ili obrnuto. Ukoliko vidite da je vaše dete savladao umor, odložite igru na tabletu, kako bi izbegli njegov negativan uticaj na dete.

Ovo je samo okvirni vodič za upotrebu tablet računara u ranom uzrastu. Svaki roditelj trebalo bi da sam donese odluku šta je najbolje za njegovo dete.

(Yumama, foto: thinkstock)