Zdravlje

Unosite dovoljno ovih vitamina, i kosa vam nikad neće osedeti!

Kada kažemo seda kosa, prvo pomislimo na starenje i bake sa dugim belim pletenicama. Ali, danas se sede vlasi pojavljuju mnogo ranije, u manjoj ili većoj meri. Zašto?

Siva boja osedelih vlasi nastaje odsustvom više od 70 odstomelanina u pigmentu. Nakon tridesete kosa postepeno počinje da gubi pigmentaciju i pojavljuju se sede vlasi. Struktura vlasi se menja usled godina ili spoljašnjih faktora. Tada se pojavljuju sive ili žućkaste vlasi, a kasnije ćelije počinju da proizvode molekule hidrogen-peroksida, zbog čega dlake postaju bele.

Najčešći okidači sede kose:

– Disbalans hormona;

– Hronični stres;

– Neadekvatna ishrana (uzrok sede kose može biti deficit vitamina);

– Zagađen vazduh;

– Pušenjei alkohol;

– Agresivni proizvodi za negu kose;

– Bolesti štitne žlezde i autoimuna oboljenja;

– Genetika

Ako želite da sprečite da kosa osedi pre vremena ili uopšte, proverite nivo selena,kalcijuma, bakra,vitamina B12i feritinau folikulu dlake. Ukoliko su smanjeni, treba da ih nadoknadite i konstantno održavate optimalan nivo, pa će se i stanje kose popraviti.

Kako prirodnim putem nadoknaditi ove supstance?

– 4 brazilska oraha biće dovoljna da unesete potrebnu količinu selena. Izbacite orahe iz ishrane za to vreme, jer može doći do prezasićenosti;

– Melasa je odličan izvor bakra. Konzumirajte jednu kašiku dnevno 6 do 12 meseci i problem sede kose trebalo bi da bude rešen. Dok uzimate melasu, unos šećera smanjite na minimum;

– Feritinje najteže nadoknaditi, a jedan od najboljih načina jeste uzimanje suplemenata gvožđa;

– Kalcijum se u velikoj količini može naći u susamu, maku, mlečnim proizvodima… Uz njega nikako ne uzimajte vitamin K i D.

(Stil)