Zdravlje

Upala pluća najviše udara posle podne, a srčani udar može biti koban u ovo vreme!

U doba kada smo svi izloženi stresu, a mnogi i nezdravom načinu života, bolest ne pita za vreme. Ali kod nekih oboljenja veća je verovatnoća da će udariti u u određeno vreme.

Stručnjaci ističu kako je i naš imunološki sistem usklađen s cirkadijalnim ritmom, odnosno unutrašnjjim satom koji upravlja telom. Reč je o satu koji radi u pozadini i reguliše san. Ali, švajcarski naučnici su došli do dokaza da i inunitet deluje u skladu s njim.

Iako su mnoga saznanja utemeljena na istraživanjima miševa, naučnici veruju da to može biti korisno za tempiranje terapija kod određenih oboljenja i za ljude.

Srčani udar opasniji ujutru

Infarkt najčešće napada u jutarnjim satima i tada su mnogo ozbiljniji od onih koji se dogode tokom noći, pokazali su rezultati istraživanja.

Dokazano je da broj belih krvnih zrnaca koje se bore protiv bakterija, virusa i gljivica, raste tokom dana.

Noću se povećava njihov nivo na mrtvom srčanom tkivu, pa se i nivo zaštite srca ujutro ne može meriti s onom tokom dana.

Upala pluća napada posle podne

Naučnici su ispitivanju podvrgli miševe, te su ustanovili da postoje otrovne bakterije povezane s upalom pluća, koje aktiviraju protivupalni odgovor organizma u njihovim plućima.

Osim toga, ćelije imuniteta koje se aktiviraju kod upale deluju u skladu s cirkadijalnim ritmom. Tako se više belih krvnih zrnaca skuplja se u stomačnoj šupljini, slezini i jetri u poslepodnevnim satima, što dovodi do boljeg čišćenja bakterija u to doba.

Parazitske infekcije aktivnije su uveče

Studije na miševima koji su inficirani gastrointestinalnim parazitom Trichuris murus pokazale su da se organizam  lakše bori protiv parazita ujutru u odnosu na miševe koji su zaraženi uveče.

Astmatični napadi teži noću

Studije su pokazale da je najgori period za napade astme između ponoći i ranog jutra.

(Stil/24 Sata.Hr)