Dekor

Urbani šik starog i novog

NEBODERI Njujorka večna su tema u dizajnu soba za mlade željne uzbuđenja koje nude milionski gradovi.

I mnogi dizajnerski stilovi potekli su iz ovog američkog grada, a industrijska tema, urbani šik, fotografije oblakodera, žuti taksiji i mnogi drugi dekorativni detalji mogu se naći u enterijeru u svim zemljama sveta. Stil Njujorka je idealan za mladalačke sobe koje odišu urbanim dahom i pružaju mogućnost individualnog iskazivanja ličnosti mladog čoveka.

EKLEKTIKA

Mešavina stilova je osnovna osobina stanova uređenih u stilu Njujorka. Naime, to su mali stanovi koji pokušavaju da budu oaze koje daju vlasniku da pokaže svoj ukus. Zidovi ne moraju da budu beli, čak ne moraju da budu ni omalterisani, jer je šik imati jedan deo pokriven ciglama ili betonom. Njujork je kombinacija industrijskih skladišta, udobnih fotelja, neobičnih detalja, dosta svetlosti i mnogo sitnica. Uz industrijsku pozadinu koja deluje “nezavršeno” savršeno se uklapa stilska fotelja ili stari udoban kauč, ali sve treba da deluje – opušteno.

SOHO

Nešto staro, nešto novo i nešto plavo – tako se treba rukovoditi prilikom opremanja ovakve sobe. Stari kofer, orman ili stolica, ali kombinovan sa modernim stilom, kožnom foteljom, ogledalo sa zlatnim ramom, policom ili kitnjastim lusterom. Sve je dozvoljeno, pa i krpare!

POSTELjINA

Urbana oaza ne može da ima belu posteljinu! Ali, ni na cvetiće! Siva, sa zanimljivim printom, ni posteljina ni zavese ne smeju da budu obični i “dosadni”.

SIJALICE

Ogromne sijalice (koštaju oko 1.000 dinara i svetle kao obične) odličan su detalj koji će doprineti željenoj atmosferi. Sijalice postavljene u cevima, ali i neonskim svetlima ispisano ime ili poruka – svetlo mora da bude zanimljivo, nesvakidašnje i ambijentalno.

DETALjI

Zidove, pod, plafon, ormane i sve velike prostore treba birati neutralnih boja, poput bele, bež ili svetlo sive, kako bi se detaljima postigao urbani efekat. Treba imati što manje nameštaja, ne sme da bude pretrpano, a u mladalačku sobu je dovoljno ubaciti samo krevet i lejzi beg. Međutim, fotelje, stolice, lampe, ukrasi na belim policama treba da budu zanimljivi, jarkih boja ili neobičnog oblika, dizajna. Drečave boje, geo obrasci i retro detalji su sinonim za njujorški stan.

PRAKTIČNO I KVALITETNO

ČITAV stan može da dobije “njujorški šik” ukoliko se izbaci suvišan nameštaj i ne prati isti stil koji nude robne kuće za uređenje doma.

Sve što je staro i dobro – treba zadržati, a sve što se novo kupuje treba da bude komforno, udobno i kvalitetno. Ne treba se stideti bakine fotelje ili goblena, ali ne treba čuvati regal ili nameštaj koji je glomaza i nepraktičan.

(Novosti)