Nega & Lepota

Urea kao spas za kožu: Zašto nam je potrebna?

Koliko puta u životu ste naišle na kozmetičke proizvode koji na samoj ambalaži naglašavaju da poseduju sastojak poput uree? Urea je stara, dobro poznata metoda za hidrataciju kože, a moramo priznati da smo pomalo zaboravili na nju zbog mnoštva beauty noviteta.

Šta je urea?

Urea je humektans, a to znači da deluje kao jedinjenje koje sprečava gubitak vlage. To se odnosi na molekul, koji možete naći pod imenom Hydroxyethyl Urea u INCI listi sastojaka vaše kreme. Urea je supstanca koja se prirodno nalazi na površinskom sloju kože i deluje kao aktivni deo prirodnog vlažećeg faktora, koji kožu čini hidriranom i zaštićenom.

Urea prirodno nastaje kao nusprodukt prerade proteina. Kada telo iskoristi protein, izbaci i nitrogeni nusprodukt – ureu, i to kroz znoj i urin, jer ona vašem telu ne treba. Ali vašoj koži? Itekako! Ne brinite, urea koja se koristi u kozmetičkim proizvodima se dobija sintetičkim putem.

Koža

Kreme za lice koje sadrže ureu, namenjene su osobama sa suvom i osetljivom kožom. Mnogi brendovi ih imaju pa tako postoje dnevne i noćne kreme, kreme za predeo oko očiju, one za vrlo osetljivu kožu

Zdrava koža sadrži tipično oko 28 mikrograma uree po kvadratnom centrimetru. Osobe koje pate od suve kože, mogu videti poboljšanje stanja za 50%, ukoliko koriste ureu, a oni sa ekcemom, čak 80%. Mlada koža sadrži puno uree, ali kako starite, koža je sve manje proizvodi. To je jedan od razloga zašto su vam potrebne masnije i vlažnije kreme kako starite.

Dejstvo uree na kožu je sledeće: hidratacija i eksfolijacija u isto vreme! Sjajno, zar ne?

Zašto je urea dobra za kožu?

Zadržava vlagu unutar naše kože, ne dozvoljavajući joj da ispari. Ne samo što privlači vodu za sebe, već i sama sadrži visok procenat vode.

Urea deluje na ubrzavanje prirodnog ćelijskog procesa obnove. Na taj način se jača barijerna funkcija kože, što pomaže da kožu bude mladolika i zdrava.

Urea deluje kao blagi eksfolijant koji uklanja mrtve ćelije sa kože, a posebno dobro se kombinuje sa mlečnom kiselinom. Ova dva sastojka aktivno rade na obnavljanju kože i dramatično popravljaju sposobnost vezivanja vode u vašoj koži.

(cosmopolitan.rs)