Kuvanje

Vasina torta: Omiljena poslastica za svaku priliku! (RECEPT)

Ova ukusna torta je nastala još davne 1908. godine, kada je tašta tortu posvetila svom zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, i napravila poslasticu koja je postala omiljena mnogim domaćicama.

Vasa je svoju trudnu suprugu odveo u Beč na lečenje jer je porođaj mogao da ugrozi njen i život bebe. U znak zahvalnosti za taj čin, tašta je osmislila tortu i nazvala je po brižnom zetu, piše Lisa.rs.

Priprema: Umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno i orahe, na kraju varjačom umešajte i sneg od belanaca. Ispecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu za torte. Za prvi fil mleko zasladite s 3 kašike šećera i dodajte mlevene orahe. Kratko prokuvajte i ohladite. Posebno umutite žumanca sa 4 lašike šećera i dodajte u orahe. Potom dodajte koru i sok pomorandže i čokoladu.

Umutite maslac s prah-šećerom, pa i to dodajte masi od oraha. Šećer i vodu skuvajte gušće nego za slatko iI skinite s vatre. Umutite belanca u čvrst sneg i polako dodajte, sve vreme mešajući, gust sirup od šećera koji ste stavili na paru. Nastavite da mešate sve dok se masa sasvim ne ohladi. Na ispečenu koru stavite prvi, pa drugi fil.

(Stil, foto: thinkstock)