Deca

Veoma je važno da očevi budu uključeni u život bebe od prvog dana, jer to predstavlja osnov za blisku vezu u kasnijem dobu

Prvih nekoliko meseci od rođenja deteta, očevi se mogu osećati zapostavljeno i nepotrebno jer im se čini da su mame prirodno povezane sa bebom i znaju šta treba da rade. Ali, veoma je važno da očevi budu uključeni u život bebe od prvog dana, jer to predstavlja osnov za blisku vezu u kasnijem dobu.

Stručnjaci predlažu očevima da što više drže bebu i češkaju je po leđima. Bebe vole ritmične pokrete i na ovaj način ćete verovatno smiriti uznemirenog mališana. Ples je takođe aktivnost koju obožavaju, pa uključite omiljenu plej-listu i noseći dete u naručju, njišite se u ritmu muzike. Igra koja gotovo uvek nasmeje najmlađe je sledeća: lezite na leđa, bebu stavite na stomak. Zatim je podignite kao da leti, ispuštajte smešne zvukove i ne zaboravite da sve propratite zanimljivim izrazom lica.

Čitajte joj, ma kako vam izgledalo da je to uzaludno. Istraživanja potvrđuju da mališani, kojima je čitano od najranijih dana, kasnije više zavole knjige.

I ne zaboravite da menjate pelene! To nije najzabavnija aktivnost na svetu, ali vam daje šansu da se zbližite, jer dok to radite, možete pevati, izmišljati priče.

Na spisku zabranjenih aktivnosti su sledeće: ne bacajte bebu u vazduh, ne trčite dok vam je u naručju i nikako je ne vozite na motoru.

(Novosti)