Top forma

Vežbate žestoko, a rezultati se ne vide? Evo gde grešite…

Kada posle napornog vežbanja ne vidite rezultate, verovatno se zapitate gde ste pogrešili? Najverovatnije ste bili u zabludi u pogledu nekih elementarnih činjenica…

o “Trbušnjaci” tope masne naslage na stomaku.

– Zabluda je da vam “trbušnjaci” garantuju ravan stomak. Masne naslage ne mogu da nestanu samo na jednom delu tela, već se uklanjaju ravnomerno, a jedini način je izbalansirana ishrana u kombinaciji sa redovnom rekreacijom. Vežbe za stomak svakako će vam pomoći u oblikovanju trbušnih mišića, ali ne mogu da vam “otope” salo.

o Samo bolesni i preterano gojazni moraju da konsultuju lekara, pre nego što počnu da vežbaju.

– Svakoj osobi je potreban savet lekara, pre nego što počne da organizam izlaže naporima. I nije dovoljno da se “u načelu” konsultujete sa stručnim licem, već bi trebalo da precizno izložite program i intenzitet vežbanja.

o Ako dugo ne vežbate, mišićna masa se pretvara u masno tkivo.

– Mišićna masa nikako ne može da se pretvori u masno tkivo, može samo da se umanji kada prestanete da vežbate. Ako niste aktivni, mišići vremenom gube definiciju, a masno tkivo se stvara kao posledica promene u ishrani (jedete istu količinu, a ne trošite kalorije).

o Ako ne vežbate svaki dan, nećete biti u top formi.

– Najbolje rezultate u vežbanju daje – umerenost. Ako suviše forsirate organizam može da se dogodi da drastično smršate i ozbiljno ugrozite zdravlje. Stručnjaci smatraju da je sasvim dovoljno da vežbate svaki drugi dan, odnosno tri puta nedeljno. Takođe, kada želote da prekinete sa rekreacijom, vrlo je vaćno da to uradite postepeno, da bi se organizam navikao.

(Srećna žena)