Deca

Više od trećine beba počinju da koriste pametne telefone i tablete pre nego što progovore

Studija sprovedena na dečijoj klinici u Americi otkrila je da su veoma mala deca su izložena modernim gadžetima u iznenađujuće velikom broju. Više nego što se moglo naslutiti.

Istraživači su uradili anketu koje je imala za cilj da sazna kada su deca prvi put izložena modernim gedžetima i kako koriste te uređaje. Razultati studije iznenadili su i same istraživači.

– Nismo očekivali da deca uzrasta od šest meseci u ovoj meri koriste moderne uređaje.  Neka deca provode i do 30 minuta vremena uz telefon, kaže doktora Hilda Kabali iz Einstein Healthcare Network u SAD.

Studija je pokazala više od trećine beba već tipka po ekranima pametnih telefona i tableta pre nego progpovore. Do prvog rođendana, jedan od sedam mališana koriste pametne uređaje najmanje sat vremena dnevno.

Među decom do jedne godine života, njih 36 odsto je dodirnuo ekran, a 24 odsto je zvalo nekog. Jedan od osam je igrao video igare, a čak 15 odsto njih koriste aplikacije. Do uzrasta od dve ipo godine, većina dece već upotrebljava mobilne aparate.

Vreme koje deca provode koristeći moderne uređaje povećava se sa godinama, pa 26 odsto dvogodišnjaka i 38 odsto četvorogodišnjaka na tabletima i pametnim telefonima provodi najmanje sat vremena dnevno.

(Žena Blic)