Dekor

Volite minimalizam? Primenite ove trikove…

Da biste ispratili minimalistički dizajn nije dovoljno da se samo vodite parolom „manje je više“. Jedno je prostorija koja nije pretrpana stvarima, a sasvim drugo sofisticirani, zanimljiv i kreativan enterijer, koji šalje poruku.

Za to je potrebno da pažljivo osmislite dekor, u čemu vam mogu pomoći saveti stručnjaka.

Ravnoteža

Kada prostor nema mnogo nameštaja, morate više voditi računa o osnovnim pravilima dekorisanja, kao što su ravnoteža, harmonija, proporcija. Ništa ne sme da bude preveliko, ni premalo. Ako baš želite dramatičan efekat, dodajte nešto upadljivo veliko, da izgleda kao da ste to uradili osmišljeno. „Težina“ prostorije takođe mora biti izbalansirana, što znači da nameštaj rasporedite ravnomerno, da ne bude u jednoj polovini većina stvari.

Kvalitet i boje

Ako imate malo nameštaja, potrudite se da bude kvalitetan. Možete ga kupovati u antikvarnicima ili raditi po meri. Kad je reč o bojama, osmelite se i izaberite jarke, poput crvene ili ljubičaste, a za sofisticirani izgled pobrinuće se bela i zemljani tonovi.

Detalji

U prostorima sa mnogo stvari, sitnice se „utapaju“ i ne dolaze do izražaja. Ali, u minimalističkom enterijeru sve se vidi, pa vodite računa o detaljima. Ram za slike, jastučići, lampe…, sve mora da bude pažljivo odabrano i da se uklapa u ambijent.

(Novosti)