Muškarci

Za dobar seks osam sati sna

NA potenciju, verovali ili ne, utiče čak i vitamin D. Prema istraživanju austrijskih i nemačkih stručnjaka, ovaj vitamin učestvuje u proizvodnji testosterona, i ako ga tokom dana ne obezbedite dovoljno, nivo ovog hormona može da se smanji i za više od 20 odsto.

Da bi u telu uvek bilo dovoljno vitamina D, ne morate da ga uzimate kao dodatak ishrani, dovoljno je da na suncu provedete samo 15 minuta dnevno.

Problem sa impotencijom mogu da izazove i hormonska neravnoteža, ali i nedovoljna proizvodnja testosterona. I neke komplikovane hirurške intervencije u abdomenu i na polnom organu zbog mogućih oštećenja nervnih puteva mogu da budu uzrok erektilne disfunkcije.

Postoje, međutim, razlozi erektilne disfunkcije koje možete da kontrolišete, a koji u velikoj meri utiču na seksualnu moć muškaraca.

1. Alkohol – jedno ili dva alkoholnih pića može da poveća seksualnu želju, ali će svako preterivanje izazvati upravo suprotan efekat, i to na duge staze.

2. Pušenje – duvanski dim sužava krvne sudove i onemogućava normalan protok krvi.

3. Vožnja bicikla – preterivanje sa ovim sportom je čest uzrok erektilne disfunkcije. Tvrd sic stvara pritisak na nerve penisa, što može da bude uzrok impotencije.

4. Odmor – ako spavate manje od pet sati, nivo testosterona može da opadne za 10 odsto. San je neophodan za proizvodnju testosterona, i zato sturčnjaci Univerziteta u Čikagu, koji su radili istraživanje o uticaju sna na erektilnu disfunkciju savetuju da obavezno odspavate preporučenih osam sati.

5. Strah – muškarci koji su već imali problem sa erekcijom ili nisu zadovoljni veličinom polnog organa, zbog podsvesnog straha od novog neuspeha mogu sami da izazovu erektilnu disfunkciju.

6. Lekovi – problem sa potencijom mogu da imaju muškarci koji koriste neke lekove, uglavnom one za hipertenziju, depresiju i bolesti srca.

7. Cirkulacija – je, generalno, najčešći uzrok erektilne disfunkcije. Stanja koja mogu da dovedu do probelma sa cirkulacijom kao što su visok pritisak, hoelsterol ili krvni ugrušci mogu da ometaju normalan protok krvi u polnom organu.

(novosti, foto: shutterstock)