ŽIVOT

Za ljubitelje putovanja: Da li znate šta je frequent flyer program?

Da li ste član nekog frequent flyer programa ili razmišljate o tome da se učlanite, jer mnogo putujete? Stručnjaci kažu da je to možda nepotrebno i procenjuju da je njihovo vreme možda prošlo.

Ovi programi funkcionišu kao vrsta loyalty programa, a u SAD-u, na primer, njihovi članovi revnosno skupljaju milje kao da pripadaju verskom kultu i veoma su odani svojoj aviokompaniji ili alijansi.

Milje se dobijaju na osnovu klase putovanja, preletene distance (aviokompanijom ili njenim partnerskim kompanijama), ili plaćene sume. Možete ih zaraditi i korišćenjem određenih kreditnih i debitnih kartica, kupovinom u partnerskim prodavnicama, korišćenjem usluga određenih rent-a-car kompanija, hotela ili drugih partnerskih biznisa. Mogu se otkupiti ne samo za avio putovanja, već i za brojne druge pogodnosti, usluge ili proizvode, kao što su upgrade, pristup lounge-u ili prioritetni bording.

Ali vrednost besplatnih milja se vremenom često smanjuje, a frequent flyer šeme poslednjih godina sve više produbljuju razliku između putnika koji imaju puno novca i onih koji ga nemaju, a ipak dobijaju najgoru uslugu i plaćaju sulude nadoknade. U okviru frequent flyer programa postoji više različitih statusa, gde najviši status (obično zlatni, platinum ili elitni) ima i najviše pogodnosti.

U teoriji, ovi programi zvuče sjajno. Aviokompanija vam kao nagradu za odanost nudi besplatna putovanja, upgrade i druge pogodnosti kakav je, na primer, besplatan transfer u limuzini. U praksi, samo mali broj putnika dobija mogućnost da iskusi ove pogodnosti, a radi se o ljudima koji putuju veoma često, ili u prvoj klasi, i troše puno novca na avio prevoz, pa imaju i elitni status.

Ostali putnici, koji ne putuju toliko često, ali su odani svojoj aviokompaniji, koja dobija njihov novac, ali i brojne važne lične i putne podatke, često se suočavaju sa ograničenjima kada treba da iskoriste pogodnosti frequent flyer programa – nedostupne datume putovanja, ograničen izbor destinacija, visoke takse za otkupljivanje milja i milje koje brzo ističu. Potrebno je uložiti i vreme i trud da biste se informisali o pravilima i svojim mogućnostima, što je neophodno kako biste odabrali pravi program, ali i kako biste na pravi način iskoristili pogodnosti.

Kakva su vaša iskustva sa frequent flyer programima? Da li ste imali prilike da koristite njihove pogodnosti ili smatrate da se radi i obmanjivanju putnika?

(Travelmagazine.rs)