Zdravlje

Zaboravite na sve ostale – ovo je jedini vitaminski dodatak koji je potreban vašem telu

Kada su vitamini i minerali u pitanju, više je uvek bolje, zar ne? Ne baš. Iako mnogi posežu za sokovima obogaćenim vitaminom C kada se ne osećaju baš najbolje, naše telo nije u stanju da sve to procesuira. Izbalansirana ishrana nam pruža sasvim dovoljno vitamina B, C i E, međutim, postoji jedan izuzetno bitan vitamin koji je nezgodno dobiti iz hrane.

Vitamin D je izuzetno važan vitamin koji naše telo ne može uvek da dobije iz ishrane.

Zašto nam je potreban vitamin D

Tehnički, u pitanju su dva vitamina – D2, koji dobijamo iz suplemenata i hrane, i D3, koji dobijamo od Sunca. Naše telo koristi ovaj vitamin kako bi ojačalo imuni sistem i kako bi se borilo sa infekcijama, a važan je i za snagu kostiju i mišića.

Istraživanja su pokazala da osobe koje uzimaju suplemente vitamina D prosečno žive duže od osoba koje to ne čine.

Izloženost sunčevoj svetlosti pomaže pri stvaranju vitamina D, ali on se može naći i u masnoj ribi kao što je tuna ili losos, dok se male količine mogu dobiti i iz goveđe džigerice, sira i žumanaca.

Zbog toga što je tako redak u namirnicama, ovaj vitamin se često dodaje mleku i soku od pomorandže.

Preporučena dnevna doza vitamina D za zdrave osobe iznosi 15 mcg, dok čaša mleka sadrži 25 odsto ove količine. Zato je izuzetno važno da svakoga dana uzimamo suplemente ovog vitamina jer je izuzetno važan za naš organizam.

Samo nemojte preterivati jer preteran unos ovog vitamina u organizam (sve preko 100 mcg) može dovesti do povraćanja, slabosti i gubitka težine.

(24 sata, foto: profimedia)