Ljubav & Seks

Zašto prevarene žene ostaju u vezi

Miris ženskog parfema na njegovoj koži, ruž na reveru od košulje, mobilni telefon uvek u rukama, noge u niskom startu za izlazak iz kuće, odsutan duh, prisutna nervoza… Tragovi preljube. Jasno iscrtani. A opet, mnoge žene ostaju.

Ne napuštaju brod čiji su kapetani iznova željni novih luka, osnaženi saznanjem da će ih ona stara i dalje čekati. Mirna i sigurna. Dilema je – zašto žene pristaju da budu u vezi ili braku kada znaju da ih partner vara? Jedno je kada sumnjaju, a drugo kada im se dokazi prevare otvoreno „serviraju“, a one ćute.

I još je simptomatičnije kada od prijatelja čuju da je partner šetao mlađu devojku, pa onda u njegovom telefonu „nalete“ na eksplicitnu sms poruku ili fotografiju zgodne plavuše, ali ne reaguju. Prekovremeni sati na poslu, česti odlasci na fudbal i službena putovanja – njegova su svakodnevica. Pred drugima ga opravdavaju rečima da je živo biće i da treba da se izduva, a onda će se, kao i svaki put, vratiti kući. Ovakav glas uglavnom prati žene bogatih muževa, kojima je finansijski momenat bitniji od čistih bračnih odnosa. Ali nije ovo jedina slika koju viđamo. Osim novca, postoji još mnogo razloga zbog kojih partnerke „žmure“ na prevaru, trpeći neku vrstu javnog poniženja, jer „ceo svet“ zna za neverstvo njihovih supruga, a one ipak ostaju sa njima. Ako i ne postoji opravdanje za taj čin, olakšava li ga neko objašnjenje? Psihoterapeut i pisac Marko Braković tvrdi da sve zavisi od toga koliko ženi znači veza obeležena preljubom. Njegov stav je da pripadnice nežnijeg pola ignorišu neverstvo ili prelaze preko njega iz najrazličitijih pobuda.

– Ako su ulog materijalno blagostanje, deca ili ono što je damama najbitnije, a to je sigurnost, onda će verovatno progutati prevare – kaže Braković. – To nije uvek slučaj i nije uvek lako. Nisko samopoštovanje je takođe čest uzrok prelaska preko prevare. Žena koja je sigurna u sebe, materijalno obezbeđena i drži do svoje ličnosti, svakako neće trpeti da je neko gazi.

DECA „KOČE“ RAZVOD

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, na uzorku od 3.000 zaposlenih u jednoj kompaniji, pokazalo je da uprkos neverstvu 40 posto žena ostaje u braku zbog dece, 35 odsto jer su finansijski zavisne od supruga, a 15 zato što se plaše da ne ostanu same.

Ljubav često dominira na listi razloga iz kojih devojke prelaze preko prevare kao da se nije ni dogodila. Toliko vole svog dečka, pa im je prihvatljivije da ćute i oproste, nego da ga puste i prepuste nekoj drugoj. To, međutim, može da preraste u opasnost po lični integritet i da dovede do urušavanja samopouzdanja, a s druge strane da ohrabri partnere na novi „izlet“. Neretko se devojke plaše da će ostati same ako izađu iz te veze ili su pokupile modele iz kuće, pa ako je otac varao majku, a ona ćutala, zašto bi se one ponašale drugačije.

Psiholozi tvrde da je prvo saznanje o prevari najbolnije. Kada se sumnja potvrdi kao istina, dojučerašnji život se odjednom raspada u komadiće, mračno je u glavi, teško u srcu, konfuzno u mislima… Autorka knjige „The New Monogamy: Redefining Your relationship After Infidelity“ dr Tami Nelson savetuje damama da u tom trenutku iz petnih žila pokušaju da sebe stave na prvo mesto, pronađu način da se fizički umire, odu u saunu ili na masažu, obavezno se povere i izjadaju bliskoj osobi, pa kada prođe najkritičnije, sednu da razgovaraju sa partnerom. Moraju da mu pokažu da su povređene, uvređene i razočarane, a ne da sa osmehom ili zatvorenim ustima nastave kao da se ništa nije dogodilo. Prevara ne mora da znači kraj veze, ali doktorka kaže da ako se ona odmah gurne pod tepih, izvesno je da će se nastaviti. Samo je pitanje sa koliko njih će vas suprug prevariti, jer ste mu prećutno signalizirali da može da se viđa sa drugima i da ćete ga vi čekati posle svake nove avanture. Da li je to pravilo linije manjeg otpora? Braković kaže da sve zavisi od prioriteta žene i onoga što joj je važno. Deca su često „kočnica“ za napuštanje braka ili je dominantan strah kako će okolina reagovati na razvod, ali istina je da mnogi ništa ne čine jer im je tako komotnije.

– Linijom manjeg otpora ne idu samo dame, već je ona zapravo lakši put za većinu ljudi. Ima i muškaraca koji trpe neverstvo svojih partnerki. Veoma je teško biti srećan u takvoj zajednici, ali mnogi biraju sigurnost po cenu lične sreće. Nažalost, izlazak iz zone komfora je osnovni preduslov da se čovek razvija i raste. Mnogima je to previše bolno i teško. Ali, kroz patnju se raste, kroz sreću se stagnira.Postoje brakovi koji su loši, iako traju dugo, tako da prevara ne mora da bude presudan faktor za razvod ili rastavu – zaključuje Braković.

(Novosti)