ŽIVOT

Žene, pravac u provod: Kako da najoriginalnije proslavite 8. mart

Osmi mart je simbol borbe lepšeg pola za prava i jednakost, a istovremeno i podsetnik dokle još mogu da idu. Ovaj dan treba da bude poseban u životu svake od nas, jer zahvaljujući njemu mi danas imamo mnogo više prava i sloboda, za razliku od dama koje su živele u periodu kada se njihov glas uopšte nije cenio.

Zato bar 8. marta skinite kecelje, odložite čišćenje prašine, voljenog muškarca ostavite kod kuće da gleda utakmicu i sa drugaricama se upustite na nezaboravnu proslavu Svetskog dana žena.

Ljubičasta žurka
Ljubičasta je zvanična boja Dana žena i simbolizuje pravdu i dostojanstvo. Izbor ove boje datira iz ranih devedesetih, kada je ljubičasta bila vezana za ženski birački pokret. Okupite svoje najhrabrije drugarice i različitim nijansama ljubičastog karmina ispišite jedna po drugoj snažne rečenice podrške upućene ženskom rodu, a zatim tako prošetajte ulicama. Ako vam je ovaj čin sulud, onda bar obucite neki ljubičasti komad garderobe za žurku ili večeru koju ste planirale zajedno.

Budite humane
Učlanite se sa prijateljicama u humanitarne organizacije koje pomažu socijalno ugroženim ženama. Obeležite 8. mart u kalendaru kao dan kada ćete se obavezati da svake godine donirate simboličnu sumu, obuću, odeću ili hranu tim organizacijama. Vaš mali doprinos će veoma pomoći tim ženama i njihovim porodicama. Ako ni vi nemate, onda im poklonite sebe tako što ćete ponekad volontirati u tim centrima.

Filmski maraton
Ako niste ljubiteljke žurki, onda veče možete provesti gledajući filmove. Vi i vaše prijateljice možete napraviti spisak filmova u kojima su žene predstavljene kao vođe i gvozdene dame. Dakle, bez seksističkih filmova!

Kao žena ženi

Zahvalite se najboljim ženama u tvom životu. Recite „hvala“ onoj koja je uvek bila tu za vas, onoj kojoj se divite, onoj koja vas je kritikovala kad pogrešite i hvalila kad uspete. Recite „volim te“ svojoj majci, sestri, baki, tetki i time ih podsetite na koliko su vam važne.

(Alo)