Moda

Znate li šta kupujete: Džemper od pacova prodaju kao kašmir!

U tekstilnoj industriji veoma je cenjena dlaka od kašmirske koze. Međutim, veoma je i skupa, te proizvođači neretko za izradu džempera i mekih šalova koriste krzno pacova!

Odgajivači koza u Kini i Mongoliji kažu da više ne znaju šta da rade, jer su prevaranti svuda, a kupci ne znaju da prepoznaju razliku između kozje dlake i dlake pacova, te za proizvode koji su navodno 100 odsto kašmir plaćaju paprene sume.

Malkolm Kampel, koji već četiri decenije radi u tekstilnoj industriji kaže da na svetu nema toliko kašmira koliko ima proizvoda.

– Ne postoji dovoljno kašmirskih koza na svetu da „pokrije“ količinu navodne robe koja je 100 odsto kašmir. To je činjenica – tvrdi Kampel.

On ističe da sa kašmirom često mešaju poliester i druge sintetičke tkanine, ali da nije retkost da je džemper od „kašmira“ napravljen isključivo od dlake pacova.

– Modifikuju ovčiju vunu, svašta rade… Prošle godine su u samo jednom džemperu od kašmira otkrivene brojne sintetičke tkanine, ali i krzno pacova i drugih sitnih životinja – tvrdi Kampel.

(alo)