Zdravlje

10 najmoćnijih prirodnih antibotika: Ubijaju sve bakterije i teraju viruse, a nadohvat su ruke!

Dok danas imamo modernu medicinu, naši preci su morali za lečenje raznih bolesti da se oslanjaju samo na zemlju i prirodu kako bi nabavili antibiotike.

U nastavku vam donosimo listu biljaka koje uništavaju bakterije i teraju mnoge bolesti.

Beli i crni luk

Dele zajednička lekovita svojstva, a sadrže prirodne antigljivične, antibakterijske i antikancerogene materije.

Prema časopisu „Pharmacognosy Reviews“, „U vreme nisu postojali antibiotici i drugi lekovi, beli luk  je predstavljao celu lekarsku industriju zbog širokog spektra učinaka.“

Koren đumbira

Đumbir spada u moćne lekove koji čini čuda za ljudski organizam. Možete ga jesti svež, u prahu ili osušiti kao začin. Takođe može se konzumirati kao ekstrakt, ulje, kapsula, pastila ili tinktura.

Ima snažno protivupalno dejstvo, te je veoma efikasan kao antiobotik. Smanjuje bolove, mučninu i pomaže kod gubitka apetita.

Kokosovo ulje

Reč je o prirodnom antibiotiku koji pomaže u lečenju kašlja, kandide, upale, pa čak i bradavica. Zbog svojih antimikrobnih svojstava,  može da spreči ulazak štetnih patogena u probavni sistem.

Takođe,  dobar je antibiotik zbog svojih antivirusnih i antigljivičnih svojstava.

Jabukovo sirće

Zahvaljujući octenoj kiselini, moćan je protivupalni lek. Smanjuje simptome mnogih stanja, akni, artritisa i gihta. Osim što smanjuje bol, jabukovo sirće osigurava dobru dozu probiotika

Med

Istraživanja pokazuju da običan medubija više od 60 različitih vrsta bakterija. Leči Kandidu, kašalj, pomaže u zaceljivanju rana, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, problema sa varenjem, bubrezima, ginekoloških problema.

Ekstrakt semenki grejpfruta

Korišćtenje ekstrakta semenki grejpfruta seže sve do 16. veka. Tada je lečio upale gastrointestinalnog trakta. Osim prirodnih antibakterijskih svojstava,podstiče cirkulaciju, smanjuje upalu zglobova i štiti našu kožu od UV zračenja.

Ulje origana

Ulje origana ima protivupalna, antivirusna i antigljivična svojstva. Takođe, leči prehladu, infekcije i parazite. Uzimanje ulja origana kao dodatka ishrani štitite kožu od štetnih bakterija.

Klinčići

U toku su istraživanja kako bi se otkrila relativno nova medicinska svojstva klinčića. Posebno područje interesa za naučnike jeste korišćenje tog začina za održavanje i poboljšanje oralnog zdravlja.

Studije pokazuju da klinčići efikasno ubijaju bakterije, gingivitis i plak, što može da pomogne u smanjenju upale desni.

U jednom istraživanju je ispiranje usta tečnošću – koja se sastojala od klinčića, bosiljka i ulja čajevca – ubilo veći broj oralnih bakterija od vodice za ispiranje koju možete nabaviti u apotekama.

Timijan

Timijan je prirodni antiseptik i antimikrobno sredstvo. Može da se koristi i za sprečavanje kožnih bolesti poput akni i ekcema.

Zbog svog potencijala, potrebno ga je razrediti s kokosovim ili maslinovim uljem pre nanošenja na kožu.

Ehinaceja

Pripada porodici suncokreta – cvet ehinaceja – deluje kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika za prehladu.

Istraživanja pokazuju da upotreba suplementa ovog cveta može da smanji težinu simptoma prehlade do 50 posto. Ostale prirodne antibiotske primene uključuju: upalu uha, atletsko stopalo, sinusne infekcije i peludnu groznicu.

(Stil/Miss.24.sata.hr)