ŽIVOT

5 čarobnih biblioteka širom sveta koje su postale prave turističke atrakcije (FOTO)

Kad se na vašoj mapi nađe neki od ovih gradova, ne propopustite da prošetate do gradskih biblioteka jer su upravo ova mesta toliko čarobna i autentintična da nećete poželeti da izađete iz njih.

Mi vas vodimo na put oko sveta, predstavljajući vam neke od najlepših biblioteka sveta…

Tianjin Binhai (Kina)
Spektakularan kulturni centar koji ne liči ni na jednu biblioteku do sada viđenu. U slučaju odlaska u Kinu, ovu neverovatno lepu i futurističku biblioteku svakako stavite na svoju listu. Biblioteka obuhvata 33.800 kvadratnih metara, a karakterišu je police za knjige koje se nalaze od poda do plafona i koje “padaju u zakrivnjenim slapovima oko svetlucave sferične dvorane. Talasaste police za knjige i slojeviti plafon, biblioteci nalik pećini daju poseban futuristički osećaj naglašen velikom iluzijom koja je vidljiva spolja.

Biblioteka opatije Admont (Austrija)
Biblioteka opatije Admont je najveća manastirska biblioteka na svetu. Sam manastir nalazi se u gradiću Admont, izgrađen je 1776. i sadrži oko 200.000 naslova, koji daju odličan prikaz umetničke i kulturne evolucije literature kroz vekove. Preko 70.000 knjiga i rukopisa je restaurirano, a 900 inkunabula (najstarijih štampanih knjiga) pažnjivo se čuva na policama u centralnom delu. Biblioteku osvetljava 48 prozora, koji simbolišu prosvetiteljske ideje i predstavljaju kontrast baroknim skulpturama Jozefa Stamela.

A post shared by IG EUROPA (@_igeuropa) on

Biblioteka opatije Viblingen (Nemačka)
Veličanstvena dvorana ove biblioteke i dalje čuva neke vredne stare rukopise, iako je većina knjiga prebačena u veće biblioteke. Unutrašnjost biblioteke se smatra jednim od najlepših primera rokoko stila. Inače, fasada zgrade je rađena po ugledu na zgradu Carske biblioteke u Beču, kako bi se naglasila veza opatije sa carskom porodicom. Brojne statue i živopisne freske predstavljaju viziju arhitekte da je biblioteka mesto na kome se neguju „blaga mudrosti i nauke“.

Kraljevska portugalska biblioteka (Brazil)
Izrađena od 1880. do 1887. godine u Rio de Žaneiru, ova veličanstvena biblioteka sadrži najveću kolekciju portugalskih dela izvan Portugala, s više od 350.000 knjiga, uključujući i retke izvorne i jednistvene rukopise, kao i velika portugalska književna dela. Danas se u kolekciju biblioteke svake godine doda oko 6.000 novih naslova godišnje, a zbirka raste prema cifri od 400.000 knjiga. Pored knjiga i rukopisa u biblioteci se mogu pronaći i slike, kao i druge umetnine koje pričaju priču o istoriji Portugala.

Cărturești Carusel (Rumunija)
Jedna od najlepših zgrada u Bukureštu, Cărturești Carusel, obnovljena je i pretvorena u najveću biblioteku u Rumuniji. Cărturești Carusel, takođe se naziva i “Ringišpil of Light”, je monumentalno zdanje iz XIX veka koje je transformisano u predivan arhitektonski dragulj. Biblioteka ima 6 spratova, gde možete pronaći preko 10.000 knjiga, 5.000 albuma i DVD-ova. Osim prostora za čitanje, sadrži i mesto za druženje u obliku bistro bara, multimedijalni prostor, i galeriju posvećenu suvremenoj umetnosti.

A post shared by Vaso Georgiou (@vaso.georgiou) on

(cosmopolitan)