ŽIVOT

Deca koju rađaju STARIJE MAJKE imaju veće šanse da budu pametnija

Nova istraživanja pokazala su da deca koju rađaju starije majke imaju veće šanse za odlične rezultate na testovima inteligencije od onih koje su rodile mlađe žene.

Deca koju su 1970. godine rodile žene između 25 i 29 godina, mogu da imaju bolje kognitivne sposobnosti od onih koje su rodile majke koje su 10 godina starije. Isto je dobijeno na istraživanju rađenom na bebama rođenim 1958, a onda su moderna istraživanja obrnula rezultat.

„Dramatični“ novi rezultati ukazuju da prvorođena deca koja su rođena posle 2001. godine primaju više pažnje od svojih roditelja. Starije majke u poslednjoj deceniji su često naprednije od sličnih žena u prošlosti, obrazovanije su i imaju bolji posao, a bitan faktor je i to što manje njih puši cigarete tokom trudnoće.

Istraživanje je sproveo Maks Plank sa instituta za demografska istraživanja.

– Naša istraživanja su prva koja posmatraju kako su se kognitivne sposobnosti dece straijih majki menjale tokom vremena i šta je uzrokovalo te promene. Od 80-ih značajno se podigla prosečna starosna granica žena koje rađaju svoje prvo dete – kažu sa instituta.

Istraživači su proučavali podatke iz tri dugoročne studije sprovedene u Velikoj Britaniji, a kognitivne sposobnosti dece testirane su kada su imali 10 i 11 godina.

– Kada smo uzeli u obzir socijalne i ekonomske karakteristike majke, razlike između dece su nestale. To znači da su promenjene karakteristike žena koje rađaju u starijem dobu verovatno bitan razlog njihovih razlika – ističu oni.

(independent.co.uk)