Karijera

Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke: Klijenti su naši partneri

Predsednik Izvršnog odbora Eurobanke, o ostvarenim rezultatima u 2017. godini. Niže kamatne stope na kredite pospešile su kreditnu aktivnost

TOKOM 2017. godine Eurobanka je ostvarila dobre poslovne rezultate u svim segmentima. Zabeležili smo veliki rast kredita kako u oblasti kreditiranja stanovništva tako i u oblasti finansiranja privrede, malih i srednjih preduzeća, a značajno smo smanjili i broj loših kredita, kao i troškove rezervisanja za rizične plasmane. Zadovoljni smo postignutim, a posebno time što su klijenti i naši partneri.

Ovo ističe Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke, i ističe da je ovu godinu obeležilo i nekoliko uspešnih projekata, unapređena ponuda digitalnih servisa, započeta nova „brend“ kampanja i redizajn ekspozitura koje prate trendove mlađe, urbane populacije, ali i zadržavaju tradicionalni pristup poslovanja prepoznatljiv među postojećim klijentima Eurobanke.

* Tokom 2017. godine gotovinski krediti su bili veoma traženi u Eurobanci. Koliko ste ovih zajmova odobrili? Koliko je iznosio prosečan keš kredit i koji su to rokovi otplate za koje su se građani odlučivali?

– Poslednjih nekoliko godina na tržištu gotovinskih kredita i kredita za refinansiranje u dinarima zabeleženo je znatno smanjenje kamatnih stopa, prvenstveno kao rezultat smanjenja referentne kamatne stope NBS-a. Niže kamatne stope na kredite i pad premije rizika pozitivno su se odrazile i na kreditnu aktivnost, rezultirajući značajnim rastom tržišta u 2017. godini. Usled povoljnih uslova kreditiranja i stabilnih tržišnih kretanja, i u 2017. godini nastavljen je rast tražnje za kreditima u dinarima sa varijabilnom kamatnom stopom. Dodatno je na tržištu zabeležen trend produženja roka kreditiranja, koji je zajedno sa ostalim kretanjima uticao na povećanje prosečnog iznosa kredita.

* Koliko iznose prosečni gotovinski zajmovi koje klijenti uzimaju?

– Prosečan iznos kredita u 2017. godini bio je 4.200 evra, odnosno 500.000 dinara, dok je prosečan ugovoreni rok iznosio 70 meseci. Bez obzira na ovakva kretanja, Eurobanka, kao lider na tržištu, ostala je dosledna u sprovođenju svoje politike odgovornog bankarstva i nije menjala uslove kreditiranja kada je ročnost kredita u pitanju.

* Veoma su popularni i krediti za refinansiranje. Šta nudite klijentima?

– Eurobanka u svojoj ponudi, pored gotovinskih kredita, ima i kredite za refinansiranje postojećih obaveza klijenata. Najveća tražnja jeste upravo za kreditima za refinansiranje, i to kako u našoj banci tako i na tržištu, pri čemu klijenti u većini slučajeva, pored refinansiranja postojećih obaveza, uzimaju i dodatna sredstva i time obezbeđuju dodatnu likvidnost. Eurobanka nastoji da konstantno unapređuje svoju ponudu, prati kretanja na tržištu, ali pre svega prepoznaje potrebe klijenata. Možemo se pohvaliti izuzetno atraktivnim kampanjama, među kojima se u 2017. godini izdvojila „300+300=600 sa bilo kojom platom“, namenjena upravo refinansiranju postojećih obaveza klijenata uz mogućnost obezbeđivanja dodatnih sredstava.

 

* Kako ocenjujete bankarski sektor u Srbiji? Ove godine je bilo više prodaja banaka, naročito grčkih. Šta mislite o tome?

– Konsolidacija sektora se ubrzava, što je i normalna dinamika s obzirom na veliki broj banaka. Naša grupa, kao i ostale grčke banke, bila je prinuđena da smanji svoje internacionalno prisustvo, što je obaveza koju je nametnula Evropska komisija. Svaka grupa je imala obavezu da za određeni iznos smanji izloženost van matične zemlje i svaka grupa je određivala iz koje zemlje će se povući. Za našu grupu, banka u Rumuniji se nametnula kao logično rešenje. Strateška odluka grupe je da nastavi poslovanje u Srbiji i imamo dugoročne planove za poslovanje.

* Tokom 2017. imali ste brojne akcije kada je u pitanju društvena odgovornost?

– Eurobanka je već punu deceniju među najaktivnijim bankama u ovom segmentu i dobitnici smo brojnih priznanja za društvenu odgovornost. Programi koje sprovodimo usmereni su na najosetljivije segmente društva. U martu 2006. godine, pokrenuli smo sveobuhvatni program korporativne društvene odgovornosti pod nazivom „Investiramo u evropske vrednosti“, koji se oslanja na pet stožera: obrazovanje, ekologiju, jednakost, kulturu i zdravstvo, a kroz koji je do sada uloženo preko 4,5 miliona evra. Posebno smo ponosni na humanitarni projekat „Veliko srce“, koji je usmeren na decu i na stvaranje boljih uslova za njihovo obrazovanje i odrastanje. „Veliko srce“ već sedam godina realizujemo sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“. Korišćenjem humanitarne kartice „Veliko srce“ 22.000 naših klijenata pomaže da deca širom Srbije dobiju renovirana igrališta, škole, vrtiće…

* Elektronsko bankarstvo je sve popularnije. Da li i vaši klijenti rado koriste ovu uslugu ili više vole da dolaze na šaltere?

– Elektronsko bankarstvo jeste sve zastupljenije, jer klijentima omogućava da bez dolaska u banku obave dobar deo transakcija, plate račune i sl. Klijenti danas žele da komuniciraju sa bankom u vreme i na način koji je najviše odgovara njihovim potrebama. Upoznavši prednosti koje digitalni kanali pružaju, sve više klijenata koristi i naprednije mogućnosti – podnošenje zahteva za razne kreditne proizvode kao i otvaranje računa bez dolaska u banku, zakazivanje sastanaka, praćenje ličnih finansija, komuniciranje sa bankom na način koji klijentu odgovara (naručivanje poziva, komunikacija putem popularnih aplikacija „Viber“, „Fejsbuk“, itd.), komunikacija imejlom ili razgovor kroz samu aplikaciju).

 

* Otvorili ste nekoliko redizajniranih ekspozitura?

– U drugoj polovini 2017. godine započeli smo redizajn naših ekspozitura. Zasad smo otvorili dve ekspoziture novog, modernog izgleda ne samo u pogledu dizajna enterijera, već pre svega po upotrebi i primeni novih tehnologija. U korak sa potrebama koje nam nameće tržište, kao i u skladu sa nalazima istraživanja o zadovoljstvu naših korisnika, projekat redizajna ekspozitura obezbedio je moderniji izgled unutrašnjeg prostora uz bolju spoljnu vidljivost ekspoziture.

* Čemu je najviše posvećena pažnja?

– Posebnu pažnju smo posvetili „digitalnom momentu“ – unutar ekspozitura smo postavili digitalne informaciono-reklamne ekrane, „video vol“, kao i druge savremene i estetski atraktivnije načine oglašavanja i komunikacije sa klijentima. Takođe, naš inovativni digitalni kutak, „Digital korner“ klijentima omogućava da lakše upoznaju elektronske servise banke, opšte uslove poslovanja, cenovnik, da saznaju aktuelne informacije, a klijenti će moći da iskoriste i punjače za dopunu svojih mobilnih uređaja.

 

ODGOVORNOST PREMA SRPSKOM DRUŠTVU

* ŠTA biste poručili svojim klijentima za narednu godinu?

– Kroz poslovne aktivnosti i posvećenost zajednici, Eurobanka će i u narednoj godini nastaviti da svakodnevno pokazuje da je pouzdan partner srpskom društvu. Cilj nam je da i u narednom periodu ostanemo banka prvog izbora za naše klijente, građane i firme, poslujući sa osećajem odgovornosti prema zaposlenima, klijentima i društvenoj zajednici.

 

Slavica Moravčević, Novosti