Moda

Ako ste u dilemi: Ovo je najbolji izbor tkanina za vrele dane!

Leto u Srbiji nam predstavlja čitav niz vremenskih prilika, što ne menja činjenicu da je povezano sa suncem i toplotom.

Vredno je znati koje tkanine je najbolje odabrati za tople letnje dane. Odeća od odgovarajućih materijala će nam omogućiti da se osećamo prijatno i da bez obzira na temperaturu, izgledamo dobro.

Proverite koje materijale je najbolje izabrati tokom leta.

Lan

Ovo je intuitivan prvi izbor kada je reč o prirodnim materijalima za leto – i to sa pravom zato što je jedan od najboljih za vruće dane. Ima do 25% higroskopnosti. To znači da može uzeti do 25% vlage iz tela i nastaviti da izgleda dobro. Lan je prozračan. Kada kupujete nešto od lana, proverite etiketu. Nekada je pomešan sa sintetičkom tkaninom i to je dobro jer će biti izdržljiviji. Najboljeg kvaliteta će biti odeća sa oko 5-10% dodatka veštačkog materijala ili sa većim dodatkom materijala koji je podjednako prozračan.

Pamuk

Ovo je još jedan od prirodnih materijala koji će biti savršen za leto. Kao i lan, može apsorbovati i do 25% vlage tela. Važno je da odevni komad bude od preko 50% pamuka, jer tek tada možemo da osetimo njegove osobine.

Viskoza

Ovo je jedan od veštačkih materijala, ali ne bi trebalo da nas obeshrabri. Upravo suprotno! Viskoza se proizvodi iz biljke – celuloze. Celokupan proces proizvodnje je toliko fleksibilan. Može ličiti na svilu, pamuk, vunu ili poliester. To znači da se viskoza koristi u različitim tipovima odeće. Viskoza je takođe idealna kao dodatak drugim vlaknima, jer tako postaju mekše i definitivno prozračnije.

Modal

To je materijal druge generacije, takozvana poboljšana viskoza, takođe dobijena iz celuloze. Sam po sebi ima satenski sjaj, što ga čini upotrebljivim u mnogim proizvodima, od donjeg veša do sportske odeće i posteljine. Vlakna su nežna, tako da je prijatan za kožu. Kada se dodaje pamuku, košulje su mekane na dodir. Njegova najbolja svojstva su visoka propusnost i apsorpcija za 50% više vlage od pamuka što ga čini idealnim za visoke temperature.

Tencel

Često se naziva i rajon. Izrađen je od drvene celuloze, preciznije od eukaliptusa. Proizveden je na sličan način kao i viskoza, ali u modernijoj, poboljšanoj verziji koja ga čini materijalom treće generacije. Odvaja vlagu od kože, lagan je i ostavlja utisak hladnoće.

Svila

Svila je tkanina pogodna za leto. Da, prozračna je, ali je u isto vreme vrlo osetljiva na sunce. Verzije tamnih boja mogu izbledeti, a žute mrlje se mogu pojaviti na jarkim bojama. Osim toga, na svili se mogu videti tragovi znoja, pa je bolje nositi svilu tokom hladnih letnjih večeri.

Vuna

Vuna može izgledati kao iznenađujući izbor za leto. Međutim, ovaj materijal je jednako dobar za zimsko zagrevanje kao i za letnje hlađenje. Govorimo o posebnoj vrsti koja se zove hladna vuna. Debljina materijala nije bitna, važno je da se pojedinačne niti ne dodiruju i stoga su prozračne. To je prilično skup materijal i teško je pronaći odeću od ovog materijala u high street brendovima.

(Ženski magazin)