ŽIVOT

Ćao, doviđenja: Izbacite ove 4 reči iz upotrebe i sreća će vam se osmehnuti!

Ako sebe ponekad nazivate „propalim slučajem“, uvidećete da vam se negativne stvari zaista događaju, gotovo jedna za drugom.

Često se misli da ima onih koji su rođeni „pod srećnom zvezdom“ i onih koji su bili u „zadnjem redu“ kada se sreća delila. Ipak, za poraze nije uvek glavni krivac nedostatk sreće. Stručnjaci tvrde da je jedan od koraka ka sreći izbacivanje nekih reči iz upotrebe.

„Palice i kamenje mogu nam slomiti kosti, ali reči vam mogu promeniti mozak„, kaže Belinda Anderson, instruktorka duhovnih vežbi na Fidžiju i Baliju.

Neke reči bi trebalo izbaciti iz naših vokabulara i to ne zato što su same po sebi loše, već zato što ih koristimo na takav način da su destruktivne za naše mentalno zdravlje i lični napredak, dodaje Andersonova.

1. Trebalo bi da…/ Moram da…

Koliko puta u danu ponovite to, a onda se osećate krivim kada to ne učinite. Umesto toga recite: „Planiram da idem na trčanje“. Ako to danas i ne „odradite“ samo vam je propao plan, a ne ono što je trebalo da uradite, kaže Andersonova.

2. Nikada…

„Nikad ne reci nikad“, stara je uzrečica koje se mnogo puta setimo. Reč „nikada“ jedna je od glavnih „kočnica“ u našem ličnom napretku. „Nikada neću uspeti da skinem toliko kilograma…“. S takvim stavom, verovatno i nećete, jer ste se već u startu osudili na poraz, pojašnjava psiholog Kejt Kamins.

3. Propali slučaj…

Ako sebe ponekad nazivate „propalim slučajem“, uvidećete da vam se negativne stvari zaista događaju, gotovo jedna za drugom. Moć pozitivnog razmišljanja je velika i zato bi trebalo da umesto „Ja to ne mogu“, postaviti stvari na ovakav način „Ja to mogu i hoću“, kaže Kaminsova. Imajte na umu da ne težite savršenstvu, jer ćete se tada gotovo sigurno i razočarati. Postavljajte sebi male ciljeve, a kada ih dostignete, napunićete se samopouzdanjem dovoljno da uvidite da možete da uradite više.

4. Imam sreće…

Kako biste bili srećni i zadovoljni u životu, potrebno je uložiti određeni trud. Neće sve pasti s neba, a ako i padne, nije dugog veka. Nemojte se oslanjati na sreću ili nesreću i postanite sami tvorci svoje sudbine. Kada postanete svesni da vi sami utičete na svoj život, a ne čekate da vas „sreća pogodi“, manje ćete biti razočarani i znaćete da imate konce u svojim rukama.

(zenskikutak.rs)