Putovanja

Da li biste pristali: Hotelska soba upola cene sa strancem

Nešto veći komfor u kom možete uživati u hotelima, zameniće ideja koja nudi nešto bliže smeštaju hostelskog tipa.

Naime, Winston Club spreman je da ponudi putnicima mogućnost iznajmljivanja sobe u Sijetlu, Las Vegasu, San Francisku i Los Anđelesu, upola cene.

Ali naravno, postoji kvaka. Sobu ćete vrlo verovatno deliti s nekim koga nikad pre niste videli. Na ovu ideju je došao Bajron Šenon, koji je svojevremeno stavio svoj stan u najam preko Airbnb – i to na dve noći, koliko je bio odsutan iz grada, i video je problem.

‘Moj gost je trebalo da ostane tri noći, a ja sam iz stana bio odsutan dve. Pretpostavio sam kako mi neće biti problem da jednu noć pronađem neki drugi stan gde mogu da prespavam. Počeo sam da pretražujem jeftine opcije, poslao poruke nekim vlasnicima stanova, jer zaista nisam hteo da plaćam 100 i više dolara za hotelsku sobu. U tom trenutku, naljutilo me što ne mogu da podelim sobu u lepom obližnjem hotelu s nekim i na taj način prepolovim troškove.’

Bajron je nakon toga pričao s prijateljem koji radi u hotelu i tako se pokrenula ideja biznisa koji bi trebalo da pomogne ljudima koji žele da smanje troškove smeštaja. Za ovaj način boravka, koji će biti pokrenut ove godine, dobar deo mladih do 35 godina već se prijavio.

Na prvom mestu kod traženja gostiju je bezbednost, tako da svaki član mora da ispuni različite obrasce i da navede podatke, poput broja telefona, mejl adresu, kreditnu karticu koju koristi i svoju fotografiju, tako da znate s kim potencijalno delite sobu.

Sve u svemu, ideja zvuči zanimljivo, a hoće li u praksi imati većeg uspeha, tek preostaje da se vidi.

(b92)