Deca

Dozvolila sam ćerkici da otvori Fejsbuk. I tako PEDOFILU otvorila vrata njene sobe

Kada je Hana napokon rešila da dozvoli svojoj 11-godišnjoj ćerki da otvori Fejsbuk nalog, nije znala da će time otvoriti vrata sobe svoje ćerke mnogima, a između ostalih i pedofilu iz njihovog grada. Zato je rešila da podeli svoje iskustvo sa majkama širom sveta i pokaže im koliko je lako namamiti dete u opasnu klopku.

Kao roditelj, imate mnogo zadataka: morate da pružite deci sve, morate da ih obrazujete i iznad svega volite. A najvažnije od svega – morate da ih čuvate. Ja u tome nisam uspela. Znam da ne mogu da vratim vreme niti da obrišem ono što se dogodilo. Moram da svakog dana živim sa tim šti se dogodilo i da to prihvatim. To nije dobar osećaj.

Obožavam internet i sve u vezi sa njim. Uzbuđuje me činjenica da je svaka informacija na klik udaljena od mene. Mogu da zakažem pregled kod lekara, pročitam knjigu, rezervišem putovanje, obavim kupovinu, a čak i završim fakultet – i to sve jednim klikom. To je super, ali morate da budete svesni jedne činjenice – ako imate dete sa pristupom internetu, ono nikada neće biti sigurno osim ako ne motrite na njega 24 časa dnevno, što je nemoguće.

Mom detetu se to dogodilo 2012. godine. U to vreme radila sam kao socijalna radnica i specijalizovala sam se za posebno ranjivu grupu dece. Bila sam uverena da sam specijalac kada je u pitanju sigurnost dece, i svakako nisam želela da moja ćerka ima svoj nalog. Uostalom, i na samom Fejsbuku piše da nije za mlađe od 13 godina, a ona je u to vreme imala 11. Svakodnevno me je gnjavila i nabrajala mi imena svih njenih drugarica koje već imaju Fejsbuk.

Znala sam duboko u sebi da ne treba da joj dozvolim, ali na kraju sam je pustila da me ubedi jer mi je bilo muka od svakodnevnih rasprava na tu temu. Namestila sam joj nalog tako da bude privatan i zabranila joj da prihvata bilo koga kog ne poznaje lično. Rekla sam joj i da ću joj povremeno proveravati profil, i upozorila je na pedofile.

Metoda ovog pedofila bila je vrlo jednostavna i istovremeno efikasna. Već je bio prijatelj sa svim školskim drugaricama moje ćerke. Kada joj je poslao zahtev, imali su 32 zajednička prijatelja. A kako uopšte izgleda pedofil? Njegova slika na profilu bila je mutna, ali se nazirao tinejdžer u školskoj uniformi. Sebi je dao ime Džek Smit. Mojoj ćerki nije bio poznat, ali imali su 32 prijatelja i imao je uverljivu sliku, pa ga je prihvatila.

Tek na suđenju sam saznala ko je zapravo on. Živeo je jednu ulicu dalje od nas. I dalje ne znam da li mu je moja ćerka bila meta jer ju je viđao u kraju, ili mu se prosto našla na putu. Radio je u lokalnom supermarketu i svakodnevno smo ga viđale. Bio je u kasnim dvadesetim godinama i izgledao kao prosečan štreber, a ne onako kako većina zamišlja pedofile. Stalno se svima smešio i bio izuzetno ljubazan prema svima. Obožavala sam ga.

Počelo je tako što joj je poslao prijateljsku poruku, par šala, par stikera. Ništa alarmantno. Onda ju je uskoro pitao da uključi kameru na kompjuteru. Ja u to vreme nisam ni znala da Fejsbuk ima opciju video četa. U početku je moja ćerka odbijala, ali kako su se svakodnevno dopisivali i izgradili neki odnos, na kraju je pristala. Ali, nije pokazala svoje lice, već je ispred kamere stavila svog plišanog medu. Kada samo pomislim da je još uvek bila toliko mala da ima plišanog medu pri ruci slomi mi se srce.

Masturbirao je tom prilikom pred kamerom. To je bilo prvo seksualno iskustvo moje devojčice – slika starog pedofila koji masturbira praktično u njenoj sobi. Ugasila je kameru, a on je počeo da joj šalje odvratne poruke. Kada sam ih videla, osetila sam mešavinu šoka, gađenja, očaja i neizrecive tuge. Sve ovo, od dodavanja do završnice, desilo se u roku od dve nedelje.

Ona to godinu dana nije govorila nikom. Stidela se i zatvorila se u sebe. Ni u kući se nije osećala sigurnom. A i kako bi kada joj je pedofil bio u sobi. Da mi je neko u to vreme rekao da moja ćerka krije užasnu tajnu, nasmejala bih mu se u lice. Mislila sam da nas dve pričamo o svemu. Ali nije htela da mi kaže da je prekršila pravila i pustila pedofila u svoju sobu. Ne samo da je bila napadnuta već je smatrala i da nema kome da se požali.

On je na kraju uhvaćen, i to ne zahvaljujući meni nego nekoj preduzimljivoj mami. Optužen je za zlostavljanje 38 devojčica. Nakon što se to desilo, oduzela sam joj telefon, ugasila naloge na društvenim mrežama i rekla joj da će morati više vremena da provodi sa porodicom, a ne sama u sobi. Nije to bila kazna, prosto nisam znala šta drugo da preduzmem. I videla sam promenu u njoj. Počela je da uživa u vremenu sa nama, igrala se sa mlađom braćom, počela da kuva sa mnom i ponovo zavolela da čita. Uskoro je počela i da se smeši. Povremeno bi ipak pitala da li može da dobije telefon, ali bih ja uvek odbila. Ona je jednog dana prestala da pita, a kada sam joj ga napokon dala, nije bila posebno oduševljena.

Ne znam da li nju danas to toliko pogađa, nadam se da ne. Mladi ljudi i deca su često mnogo otporniji od starijih. Nikad nije igrala na kartu žrtve, nikad nije popustila u školi, zadržala je svoje društvo i deluje mi vrlo samopouzdano. Ne verujem da danas priča o tome, i to ne zato što se stidi već zato što ne želi da je to definiše. Rekla sam joj da želim da pišem o njenom iskustvu i zamolila je za dozvolu. Nasmešila mi se i rekla da smatra da je to dobra ideja.

(independent.co.uk)