Karijera

GREŠKE NA RAZGOVORU koje vas mogu koštati posla

Razgovori za posao su sami po sebi jako stresni, još ako se niste za njih spremili… To zna da bude prava mala katastrofa koja vam žestoko poljulja samopouzdanje.

Ipak – priprema za intervjuu u vidu spremanja odgovora za uobičajena pitanje nekad jednostavno nije dovoljna. Postoje određene zamke koje vrebaju tokom razgovora i koje, ukoliko u njih upadnete, mogu da vas koštaju posla.

Zato pogledajte tekst koji sledi i na vreme se pripremite za ove ,,crne tačke“ u razgovoru za posao.

1. Ne odvajate vreme da razmislite o pitanju

Znamo da ste nervozni i da gledate da što pre odgovorite na pitanje koje vam je postavljeno, ne želeći da delujete nesigurni i nepripremljeno, ali treba da znate da je ovo greška broj 1! Ako vas je pitanje zateklo nespremne slobodno odvojite malo vremena da o njemu razmislite. Nemojte samo bubnuti prvo što vam padne na um, jer ćete se zbog toga sasvim siguno pokajati. Ne brinite zbog pauze u razgovoru koja će nastati – vaši ispitanici će ceniti što pitanju posvećujete toliku pažnju.

2. Fokusirani ste na sebe

Ispitanike interesuje kakva ste osoba i koja su vaša znanja, ali daleko više ih interesuje kako sve to može da doprinese firmi i napretku njenog poslovanja. Zato svoje odgovore nemojte fokusirati na sebe i svoje osobine, već na to kako možete doprineti poslu i rešiti probleme.

3. Okolišate

Možda mislite da treba da budete detaljni, ali verujte nam da grešite. Kada vam se postavi pitanje na njega odgovorite koncizno i direktno, a ukoliko bude potrebe za detaljisanjem, za to će vam se pružiti prilika. Okolišanjem gubite pažnju ispitanika, dok će precizan i direktan odgovor sigurno učiniti da vas upamte!

4. Ne razumete čime se tačno bavi firma

Ovo je jedna od opasnih grešaka koja će vas sasvim isgurno isključiti iz trke za poziciju. Ovim pokazujete da niste baš preterano zainteresovani za firmu. Ispitanici su odvojili vreme da vas upoznaju, a vi niste uradili osnovno istraživanje da saznate ko su oni i čime se bave?

5. Pomalo ste dosadni

Opustite se, pokažite pravu sebe. Ispitanici ne žele samo da saznaju kako radite posao već i kakva ste osoba. Otkrijte im svoju ličnost, nemojte samo automatski odgovarati na pitanja kao da ste ih napamet naučili, jer to vas sasvim siguno neće izdvojiti od ostalih.

(mogujatosama.rs)