Putovanja

I Bog stvori Sporade: Tirkizno more, šume i zlatni pesak

Legenda kaže da je Bog stvorio Sporade, tako što je prosuo obojeni šljunak po Egejskom moru. Da grupa ostrva u Egeju mami koloritom, jasno je čim se sretnete sa tirkiznim morem, zelenim šumama i zlatnim peskom.

Smešteni na strateškoj, trgovačkoj ruti između Sredozemnog i Crnog mora, nekad su bili meta pirata. Današnji „gusari“ su turisti, koji naviru u sve većem broju, ali i ipak manje nego u ostala letovališta. U lovu na prirodne lepote, istinsku romantiku, duh neiskvaren komercijalizacijom, vraćaju se kući punih „mreža“. Sporade, raspoređene duž istočne obale Grčke, čine čak 24 ostrva, a samo su četiri naseljena: Skijatos, Skopelos, Alonisos i Skiros.

skijatos-(6)

Živopisni Skijatos

Nekada skriveni dragulj Sporada, odavno više nije nepoznanica. Iako je najpopularnije ostrvo u ovoj grupi, ne dozvolite da vas komercijalizacija odvrati od Skijatosa. Kako god da dođete, bilo da sletite avionom na jednu od najkraćih i najužih pista u Evropi, što je poseban doživljaj ili dvoipočasovnom vožnjom trajektom iz Volosa, osvojiće vas „ostrvo šuma“ na prvi pogled. I nastaviti da vas „zavodi“ svaki dan…

Jedno je od malobrojnih grčkih ostrva na kojima je autobuski prevoz odlično organizovan, pa ni putnicima bez automobila neće imati problem. Na samo 50 kilometara kvadratnih, smestilo se čak 66 plaža, najveći broj na istoku i jugu. Osim opšte poznatih, pomalo i izvikanih, poput Kukunarijesa (u prevodu „borove šišarke“), Skijatos ima mnoštvo skrivenih aduta, na kojima se čak i u špicu sezone možete osamiti. Ako ne želite da vam drugi turisti „sede na glavi“, prošetajte kroz borovu šumu do Mandrakija i uživajte u ogromnim talasima na susednom, pomalo divljem Eljasu.

Ako ste smešteni u glavnom gradu, znajte da je u avgustu ovde velika gužva, pa se pripremite na skutere koji ni u večernjim satima ne prestaju da divljaju ulicama. Prošetajte glavnom ulicom, koja je ime dobila po novinaru, piscu i filozofu Aleksandrosu Papadiamantisu, poznat i kao grčki Dostojevski. Ljubitelji aktivnijeg odmora trebalo bi da posete Kastro, srednjovekovni glavni grad iz 15. veka, koji je štitio ostrvo od pirata. Do vrha gde su ostaci tvrđave, penje se 20 minuta, pa je najbolje da imate udobnu obuću.

Nemojte propustiti ni izlet do obližnjeg nenaseljenog ostrvceta Cugrija, do kojeg voze taksi brodići, a svakog trenutka bi moglo da bude prodato.

Magični Skopelos

Kada je 2007. godine, u pauzama snimanja filma „Mama mia“, Meril Strip šetala ulicama Skopelosa, pomislila je isto što i hiljade turista pre nje. Raj na zemlji. „Sve je bilo savršeno. I kao i ostale savršene stvari, „oduvalo“ nas je bez truda. Ovo magično mesto je nezaboravno“ – rekla je na kraju snimanja po mnogima najbolja glumica svih vremena.

Posle odlaska filmske ekipe, meštani su bili zabrinuti. S razlogom. Film je osvojio svet, a već naredne godine Skopelos je bio krcat fanovima, koji su želeli da koračaju stopama Stripove, Pirsa Brosnana, Kolina Firta, Amande Sejfrid. Nije ih sprečio ni ne tako lak put, koji podrazumeva vožnju avionom do Skijatosa, a zatim jednočasovno putovanje trajektom. Dahćući po jakom suncu, peli su se uz 110 stepenika, kako bi videli crkvu na vrhu stene u kojoj su se venčali Sofi i Skaj. Koliko su fanovi bili opsednuti, govori i podatak koji će vam u neverici prepričavati meštani –  jedan švajcarski par je prešao u pravoslavlje da bi se venčao u istoj crkvi!

Danas, na sreću, Skopelos je opet onaj stari. Raj za turiste željne mira i uživanje u borovim šumama i kristalno čistom moru. Dok sunce prži, a odmarate se na jednoj od prelepih, pretežno šljunkovitih plaža, imaćete utisak da je vreme stalo. Glavna plaža Kastani, na kojoj je sniman film „Mama mia“, prelepa je i uživo. I jedina koja je „krcata“ na ostrvu, pa slobodno pronađite neku drugu, jednako lepu. Najlepše su smeštene na zapadnoj strani. Ovo je najgušće naseljeno ostrv Sporada, najčešće ga posećuju Britanci, Nemci i Grci, a poslednjih godina dolazi i sve više naših turista.

alonnisos_alonissos_beaches

Gostoljubivi Alonisos

Jedno od prvih naseljenih egejskih ostrva, još u 9. veku p.n.e., nastalo je na raskršću velikih morskih puteva. Olupine brodova iz vremena Vizantije i dalje „krase“ morsko dno oko Alonisosa, kao dokaz kakva je to bila pomorska sila. Stanovnici su važili za izvrsne mornare, ali i travare, o čemu svedoči i današnja Međunarodna akademija za homeopatiju.

Ako boravite na obližnjem Skijatosu, vodiči će vas od posete Alonisosu odvraćati rečima da tamo nema ništa posebno da se vidi. Ali, ako želite da osetite šarm grčkih ostrva pre najezde turista, idite makar u jednodnevnu posetu. Neće vas zabljesnuti filmskom lepotom, ali hoće domaćom atmosferom – ovde se nećete osećati kao turista, već kao gost. Iznajmljivanje automobila je neophodno ako ostajete duže, a ukoliko ste u dobroj kondiciji, provedite aktivni odmor, jer je Alonisos idealan za pešačenje.

Ostrvo je značajno oštećeno u zemljotresu 1965. godine, ali sve je obnovljeno. Plaže su pretežno šljunkovite, ne propustite ni šetnju živopisnom lukom i glavnim gradom Patitirijem. Alonisos je dom „sredozemne medvedice“, jedne od najvećih foka na svetu, koja spada u zaštićene vrste jer je veoma retka.

skyros
Poetičan Skiros
Manje poznato ostrvo Sporada je Skiros, najveće je i najjužnije, predstavlja kombinaciju bujnih šuma i golih stena. Ovde je, po mitologiji, umro Tezej, atinski junak koji je ubio Minotaura, čudovište sa glavom bika i telom čoveka. Najmanje je i posećeno budući da je izolovano, ali štite ga i Grci, tako da ovde stranci ne mogu posedovati kuće. U ponudi je samo 1000 kreveta, ali turisti koji se, uprkos svim preprekama, otisnu put Skirosa, biće dočekani raširenih ruku. Pažnju će im odmah privući romantične bele kuće. Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija je grob britanskom pesniku Rupertu Bruku, kojeg je njegov irski kolega V. B. Jejts smatrao „najzgodnijim mladićem Engleske“. Bruk je ovde sahranjen 1915. godine, pošto je umro na brodu koji je u tom trenutku prolazio pored Skirosa. Podignut mu je spomenik nazvan „Statua besmrtnoj poeziji“.

Lalarija kao sa razglednice
Jedna od najlepših grčkih i evropskih plaža Lalarija, nalazi se na severu Skijatosa. I uživo izgleda baš kao na razglednicama, sa tirkiznim morem i belim kamenjem. Jedina mana je to što se do nje dolazi isključivo brodom i gotovo uvek je prepuna turista. Njen zaštitni znak je stena u vodi, u obliku vrata koja, prema legendi, treba preplivati ako želite večnu ljubav. Ako, pak, tražite večnu snagu, moraćete da se potrudite malo više i kroz vrata prođete dva puta.

(novosti)