Zdravlje

Izbegnite neprijatnost LOŠEG DAHA ovim trikovima

Loš dah može izazvati brojne neprijatnosti, naročito kada smo u društvu ili sa partnerom. Pored toga što je posledica unosa određene hrane i nezdravih navika, on može ukazivati na određene zdravstvene probleme.

Evo nekoliko saveta kako da ga uklonite i sprečite na vreme, prvenstveno prirodnim putem.

Prirodna rešenja

Žvake i bombone će imati trenutno ali kratkotrajno dejstvo. Pritom nisu zdrave. Postoje prirodni načini da rešite ovaj problem, a na prvom mestu pomoći će zeleni čaj, koji možete pijuckati tokom celog dana bez negativnih posledica. On je prirodni antibiotik i sprečiće razvoj klica u vašim ustima. Najbolji način da prirodnim putem otklonite loš dah jeste da žvaćete sirove bosiljak, peršun, nanu, mirođiju i druge biljke koje su bogate hlorofilom. Najbolji od svih je karanfilić, ali vodite računa veoma je jak.

Tretman usne duplje

Osvrnimo se na osnovu svega. Možda deluje da je nepotrebno da navodimo da zube treba da perete bar dva puta dnevno, ali je važno i da podsetimo da četkicu morate pažljivo da birate. Mekoća dlačica i veličina osnove su važne za naše zube i desni.

Pored toga ne zaboravljajte konac za zube, a savetuje se i korišćenje inerdentalne četkice koja je mala i ulazi u prostor između zuba. Na taj način očistićete zaostalu hranu koja stvara neprijatan miris. Kosistite tečnost za ispiranje usta kao odličan kraj vašeg tretmana usne duplje i obezbedite svež dah.

Čistite jezik

Najzdravije što možete da uradite, kada je o jeziku reč, jeste da ga svako jutro očistite čim ustanete. To treba da uradite pre svega drugog, odnosno pre nego što doručkujete i čak pre nego što popijete vodu, kako se bakterije koje su zadržane na njemu tokom noći ne bi unosile u organizam.

To možete da uradite posebnom metalnom, polukružnom, savitljivom trakom ili kašikom. Prođite po jeziku, pokupite ostatke i isperite pomagala i usta. Ovo takođe možete učiniti gumom i naborima na zadnjem delu četkice za zube, što treba da radite prilikom svakog pranja zuba.

Jedite i pijte

Malo ljudi zna da su suva usta leglo bakterija. Razmislite o svom dahu kada tek ustanete i koliko su vaša usta suva tokom sna. Isto se dešava i u toku dana. Kada ste gladni, a ne možete da jedete odmah, kiselina se luči i stvara neprijatan zadah.

Vodom ćete zavarati glad i razblažiti kiselinu. Takođe će neutralisati mirise hrane nakon jela. U svakom slučaju, ukoliko je vaš želudac pun, šanse da imate neprijatnosti sa dahom su veoma male.

Ne dozvolite da vas dah zaustavi u bilo kojoj nameri. Osećajte se slobodno i budite bliske sa drugima.

(mogujatosama.rs