ŽIVOT

Ja sam žena – čuj moj lavlji krik

Izrasla sam u tako jaku ženu. Vidiš li me? Ja sam sad žena. Uprkos svim problemima koji i dalje ostaju, ja sam ustrajala.

Znam ih kontrolisati. Oni su deo mene, deo moje istorije – ali oni nisu ono ko sam ja, oni me ne određuju. Naučila sam sve probleme razumeti, jer ne možeš se boriti protiv neprijatelja kojeg ne vidiš.

Neću reći da je sve savršeno. Imam ja svoje dane, baš kao i svi mi. Ali ni ti dani me ne oslabe. One me samo čine čovekom. Život nije uvek lak, ali ja se više ne dam padovima kao što sam se nekoć predavala. Ne dozvoljavam da me moj strah potopiti. Više mu neću dati to zadovoljstvo.

Moja se promena nije dogodila preko noći, kao da sam se jedno jutro probudila i postala potpuno nova, ne, nije. Moja promena je trajala godinama. Nakon što sam prihvatila da ništa u životu ne dolazi lako, tada nije bilo tako teško pokopčati neke stvari i prilagoditi svoj stav. Da, to je bilo vrlo neugodno. Ego me sputavao dok ga nisam stavila pod kontrolu, ali sada uživam u osećaju blage uznemirenosti, jer znam da činim pravu stvar, znam da svojim umom mogu puno toga promeniti.

Nema promene u udobnosti. Nema udobnosti bez promene.
Ja sam jaka. Ja sam divlja. Ja sam žena koja je tek probudila svoju moć. To je uistinu čarobno mesto za boravak. Nisam nepobediva, ali sada s radošću prihvatam svoje ja. Volim ko sam, volim svoje prednosti i mane podjednako. Po prvi put u životu, verujem u svoje nepregledne sposobnosti.

Bila sam ograničena pre, samo zato što sam samu sebe ograničavala. Strah je bio moj najveći neprijatelj, dozvolila sam mu da diktira moje putovanje godinama. Vreme je bilo da odbacim svoje strahove i tako sam i učinila.

Konačno sam svoja. U potpunosti, bezobzirno, iskreno, neverovatno svoja. Nakon svih tih godina maske i neizvesnosti i sumnje i nesigurnosti, pobegla sam kroz zidove i spasila sebe od zatvora. Mogu vam reći iz prve ruke iskustva, da je sloboda zasljepljujuće lepa.

Ja sam žena. Znam da ću ustati, ja ću govoriti, braniću se, odupiraću se. Ja sam došla na svoje i niko me neće zaustaviti. Ja sam snažan glas koji zahteva da se čuje. Ja sam inteligentna i verna i milosrdna i snažna u ljubavi i strastvena. Ja sam sve to i još mnogo toga.

Ja sam grubi dijamant, ali meni ne treba poliranje. Ova vatra nikada neće izgoreti. Ona je tinjajuće tiha, skrivena u svom vremenu i odbija umreti.

Ja sam jaka i sada kada to znam, niko i ništa me ne može sprečiti da postignem sve što želim.
Nikad nisam shvatala sve te godine, da jedina stvar koja me suzdržavala u svemu sam bila ja.
Ja sam se otrgnula lancima i nikada se neću ponovno i dobrovoljno vratiti kavezu. Ja sam blaženo slobodna i imam svoj vlastiti neumorni rad i trud i snagu zahvalnosti. I sve sam to sama postigla.
Zato sada svete, slušaj kako ričem poput lavice.

(zenskikutak.rs.)