Zdravlje

Kad štitna žlezda zakaže: Žene, ako primetite ove simptome, hitno idite kod lekara!

Više od dve milijarde ljudi u svetu obolelo je od nekog oblika poremećaja štitne žlezde, a neki pokazatelji govore da je u ukupnoj populaciji i do 70 odsto obolelih.

Bolesti štitne žlezde često dolaze zajedno sa drugim bolestima, poput oboljenja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, autoimunih i srčanih bolesti, problema u trudnoći, depresije i anksioznosti…

Reakcije tela na hormone štitne žlezde, koji kontrolišu metabolizam, mogu se smanjiti s godinama, zbog gubitka mišićnog tkiva jer dolazi do usporavanja bazalnog metabolizma.

Hormone štitne žlezde, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) reguliše hormon hipofize tireotropin (TSH). Ako se smanji produkcija T3 i T4, hipofiza proizvodi veću količinu TSH-a, jer nastoji da stimuliše štitnu žlezdu na pojačan rad, a viši TSH vodi do hipotireoze (smanjene funkcije) i obrnuto.

Svaka druga žena danas ima bolest štitne žlezde. Obolevaju i starije i mlađe žene, pa i devojčice, a sve se to može dovesti u vezu i sa zračenjima iz okoline kojima smo izloženi više nego ikada ranije.

Najčešće obolevaju žene u dobi od 20 do 40 godina, ali stručnjaci naglašavaju da su i muškarci u jednakom riziku, ali je brojka ipak manja, jer se ređe pregledaju.

Bolesti štitne žlezde često se mešaju sa srčanim bolestima, jer zbog smanjene funkcije dolazi do usporenog rada srca ili bradikardije, ali i pojačanog rada – tahikardije.

Takođe, morate da znate i da se hipotireoza vrlo često zameni sa depresivnim poromećajem, dok hipertireozu lako maskiraju simptomi anksioznosti i agresivno ponašanje.

Neke simptome problema sa štitnom žlezdom možete prepoznati i sami. To su naglo debljanje ili mršavljenje, veliki umor, razdražljivost, nesanica, natečenost i osećaj knedle u grlu. Takođe, jedan od pokazatelja smanjene funkcije štitne žlezde kod žena je i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Znakovi usporenog rada štitnjače:

Debljina
Suva koža i opadanje kose
Jutarnji i večernji umor
Poremećaj sna i pospanost
Poremećena menstruacija

Znakovi ubrzanog rada štitne žlezde:

Tremor ruku i nervoza
Gubitak težine
Pojačano znojenje i mokrenje
Lupanje srca
Ispupčene očne jabučice

Lekari naglašavaju i da bi žene koje su imale spontane pobačaje obavezno trebalo da pregledaju štitnu žlezdu i njene hormone, kao i pripadnice nežnijeg pola koje planiraju da se ostvare kao majke, jer hormoni ove žlezde mogu bitno da utiču na začeće.

(Stil)