ŽIVOT

Kako da gajite limun i pomorandžu u svom domu

Južno voće (agrumi ili citrusi) je u svakom pogledu posebno, lepo, ukusno i egzotično. Oduvek je predstavljalo luksuz, kvalitetnu hranu ili stil življenja.

I danas kod mnogih ljubitelja biljaka, ne jenjava strast za gajenjem limunova, pomorandži mandarina, grejpfruta, kumkvata, pomela, limeta, čije uzgajanje ima neku magičnu stranu, punu tajni, šta, kako, da li ovako ili… Zato, evo saveta kako lako i jeftino da dođete do sadnica agruma.

Seme, je dostupno iz bilo kojeg ploda, bilo da je limun, narandža ili grejp. Semenku treba prosušiti na nekoliko dana na sobnoj temperaturi, zatim pronaći manju saksiju, veličine čaše za jogurt. Saksiju ispuniti zemljom za cveće, natopiti je vodom, a zatim, na sredini saksije, napraviti udubljenje od 1 cm i zasejati jednu ili dve semenke. Već nakon desetak dana, seme će isklijati i eto nam nove biljke. Potrebno je mesto na prozoru, sa obiljem svetla i, najbitnije, temperaturom ne nižom od 18 stepeni.

Malenu biljku treba svakako redovno zalivati, da zemlja uvek bude fino vlažna, niti praškasto-suva, niti gnjecavo-mokra, već vlažna i porozna. Pored zalivanja, potrebno joj je dodavati tečnost za prihranu citrusa, jednom mesečno i presaditi je na šest meseci, u saksiju, samo za dva cm veću, uz dodavanje specijalne zemlje za citruse. Tako negovana biljka, za dve godine, narašće oko 60 cm, i stablo će biti debljine grafitne olovke. Nažalost, takva biljka, može biti samo ukrasno zelenilo, ali, ako želimo cvetove i omiljene nam plodove, mora se nakalemiti..

Kalemljenje je osnovni način za razmnožavanje citrusa. Za kalemljenje se koristi podloga (biljka na koju se kalemi), Poincirus trifoliata. To je sibirski limun, koji ima sve kvalitete, da bi se na njemu lako održala i dugo živela biljka nekog od gajenih citrusa. Nakon što se biljka nakalemi, može proći i samo jedna godina, pojaviće se prvi cvetovi, a zatim i plodovi.

Ožiljavanje je takođe jednostavan način, da bi dobili novu biljku. Reznica, odnosno pelcer je grančica duga svega desetak centimetara. Treba da bude zdrava, sveža i da ima samo 3 ili 4 lista na vrhu. Reznicu treba umočiti u fitohormon, zatim je zasaditi u vlažan humus i poklopiti providnom plastičnom posudom. Posle dva-tri meseca, biljka ce stvoriti koren, izrašće joj nove grane i listovi. Tada treba skinuti plastiku, a biljku svakodnevno orošavati vodom.

Uspešno razmnožavanje zavisi od mnogo faktora, od kojih je vreme kada se uzima reznica presudno. Ali takođe treba biti pažljiv, kod odabira kvalitetnoh humusa ili tečnog đubriva, koje mora biti blago kisele ph reakcije, odnosno, specijalno za citruse. Postoji dosta tipova fitohormona, dok, za citruse treba koristiti one za poludrvenaste reznice, na bazi indolbuterne kiseline. Postoje i bakterijijski preparati, kojima se podstiče formiranje korena kod reznica. Takođe, citrusi su podložni bolestima i štetočinama, a svakako treba napomenuti, da su citrusi podložni napadu nekih gljivičnih oboljenja ili različitih insekata, od kojih treba izdvojiti štitastu vaš…

Ukoliko se ne pronalazite u priči o stvaranju nove biljke, a želite za sebe limun ili narandžu, možete kupiti već oformljenu biljku u saksiji. Cena je od 1.000 do 1.300 dinara zavisno od uzrasta. Za sve savete o nezi i nabavci citrusa pitajte našeg stručnjaka na 064/496-2367.

(Novosti)