Nega & Lepota

Kako da sprečite neprijatan miris stopala

NEPRIJATAN miris stopala mnoge i po najvećoj vrućini sprečava da obuju sandale ili papuče, a ne znaju kako da ga suzbiju ni iz zatvorene obuće.

Do neprijatnog mirisa i infekcije dolazi kada bakterije koje žive na koži dođu u kontakt sa znojem.

Bakterije i gljivice vole toplotu, vlagu i mrak pa su cipele ili patike odlično mesto da se tu nastane, ali kad se već razvije infekcija noge neprijatno mirišu i kada ste bosi.

Nekoliko sledećih saveta moglo bi da vam pomogne da se izborite sa tim neprijatnim problemom.

Pranje

Preporučljivo je prati noge u mešavini vode i sirćeta.Kombinujte doze tople vode sa jednom dozom sirćeta u velikoj posudi ili kadi. Potopite stopala 15 do 20 minuta jednom nedeljno. Možete da koristite alkoholno ili jabukovo sirće. Sirće čini vašu kosu negostoljubivom za bakterije. Ako na nogama imate rane, racimo od žuljeva, ili ogrebotine, ne koristite ovu mešavinu za pranje.

Sušenje

Nemojte zanemarivati brisanje nogu nakon kupanja, potapanja ili plivanja. Neprijatan miris dolazi od vlage, tako da je važno imati suva stopala, cipele i čarape.

Ako se stopala znoje u toku dana obavezno nosite rezervne čarape, obavezno pamučne, koje ćete presvući u toku pauze za ručak ili nakon treninga.

Važno je i da obuća bude od prirodnih materijala kao što su pamuk i koža, jer oni omogućavaju da vlaga ispari.

Dezinfekcija

Ako se iz cipela oseća neprijatan miris čak i kada ih ne nosite, ne morate da ih bacite. Sprej za dezinfekciju za opštu namenu, koji koristite u kuhinji može da vam pomogne u borbi protiv jakog mirisa iz vaših cipela. Potražite u kuhinji sprej koji sadrži etanol i druge sastojke koji ubijaju bakterije.

Uzmite uložak iz cipele, navlažite uložak i ostavite ga da se osuši 24 sata. Može da pomogne i posipanje medicinske sode bikarbone, koju ćete posle nekog vremena usisati iz obuće.

Puder

Ako primetite da se vaša stopala znoje, probajte sa bebi puderom. Zvuči smešno ali i malo kukuruznog brašna u cipelama može da spreči prekomerno znojenje.

(Novosti)