Nega & Lepota

Kako da vam farba za kosu traje što duže?

Portrait of beautiful young woman dyeing hairs - isolated on white; Shutterstock ID 64771963; PO: today.com

Bilo da se farbate sami ili da to radi stručni frizer u frizerskom salonu, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da vam farba traje duže, jer upravo to i jeste svrha farbanja – nova i dugotrajna boja kose.

REDOVNO FARBANJE

Najlogičniji savet jeste da vašu kosu farbate redovno, ili makar samo izrastak. Najbolje je farbati je na svakih šest nedelja, a ako se farbate crvenom bojom onda i češće jer se ona brže ispira.

ŠAMPONI

Osim šampona za farbanu kosu, trebale biste koristiti i šampone koji će vašoj kosi dati sjaj. Šampone na bazi silikona koji kosi daju sjaj najbolje je koristiti nekoliko dana pre farbanja, jer će oni omogućiti farbe da se bolje veže za vlasi prodre dublje u dlaku. Po samom farbanju nemojte prati kosu šamponom, jer je neophodno da dlaka zadrži prirodna ulja kako bi se farba bolje primila. Takođe, nema potrebe ni za time da kosu perete šamponom svakog dana. Dovoljno je da je svakog dana isperete pod mlazom toplije vode i nanesete kondicioner na krajeve, a šampon koristite svakog drugog ili trećeg dana. Pri pranju ne koristite pretoplu vodu, već najbolje mlaku.

IZBEGAVAJTE LAK ZA KOSU

Sprej za kosu, kao i većina dodataka za njeno učvšćivanja oštećuje kosu, a farbana kosa usled česte upotrebe ovih preparata vrlo brzo dobije ispran izgled. Bolje odaberite frizuru koja neće zahtevati čestu upotrebu proizvoda za učvršćivanje kose.

ZAŠTITITE KOSU OD SUNCA

Kao što šteti vašoj koži, Sunce oštećuje i kosu. Princip je isti – redovna hidratacija i sakrivanje, samo ne naočarima, već maramom, šeširom… Takođe, većina današnjih proizvoda za negu kose ima zaštitni faktor, pa zašto, kada već postoje, ne odabrati jedan takav?

(magazinzazene.com)