Nega & Lepota

Kod dermatologa na ulepšavanje

Tretmani nege kože lica i tela, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, danas su mnogo efikasniji od nekadašnjih.

U Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu, na Odeljenju za dermatokozmetiku, izdvojenom od drugog dela ustanove, stručnjaci će vam pregledati kožu, samo sa zdravstvenom knjižicom, bez zakazivanja i uputa. Osim lečenja seboroičnog dermatitisa, akni, hroničnog crvenila i drugih bolesti kože lica, ovde se rade i tretmani nege i podmlađivanja – kaže za „Život plus“ primarijus dr Aleksandar Adamović, dermatolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

– Sasvim je normalno da ne stare sve kože na isti način i istom brzinom. Baš zato, sa „specijalnom“ negom treba krenuti onda kada primetite da koža više ne može da zadržava vodu i svoje masnoće. Tada je potrebno koži dati ono što joj nedostaje, treba je rehidrirati vlažnim maskama, enzimima ili uraditi piling trihlorsirćetnom kiselinom. Pritom, lekar određuje koji tretman je najpogodniji za nečije lice, jer lekar mora da vodi pacijenta, a ne obrnuto, ističe naš poznati stručnjak i dodaje da na Odeljenju za dermatokozmetiku pružaju sve usluge koje se rade i u privatnim salonima – filere, mezoterapiju, eliminisanje celulita, tretman krvnom plazmom, ali po znatno nižim cenama.

Fileri „peglaju“ bore

– Ove godine počeli smo da radimo filere, tretman uklanjanja bora ubrizgavanjem određenih supstanci u kožu pomoću IPL aparata. Efekat je isti kao i kod tretmana laserom, ali je naša usluga povoljnija. Laser ima posebnu sondu za svaki tretman, a na IPL aparatu menjamo filtere koji su mnogo jeftiniji, tako da sa jednom sondom možemo da radimo sve tretmane koji se rade i laserom – kaže dr Adamović.

Koktel za mezoterapiju

– Mešavina aktivnih supstanci zavisi od efekta koji želimo da postignemo na koži, pa određeni koktel možemo da apliciramo iglom u kožu lica od jednog do nekoliko milimetara. Slikovito rečeno, to vam je kao kada kuvate ručak, pa morate da imate pet začina da biste dobili neki poseban ukus koji neće ličiti ni na jedan začin. Koktel može da se nanese i pomoću aparata na bazi frekventne struje koji otvara mezopore na površini kože kroz koje aktivne supstance prodiru u dubinu. Nema neželjenih efekata, jer koristimo najnovije i najkvalitetnije sastojke koji se naručuju posebno za svakog klijenta.

„Šok vejvom“ protiv celulita

– „Pomorandžina kora“ razbija se radijalnim udarnim talasima („šok vejv“) koji pogađaju krupne molekule (globule) i razlažu ih na sitne, tako da mogu da prođu kroz ćelijsku membranu, odu kroz limfu i razlože se u jetri kao sve druge masnoće koje se unose hranom u organizam. Tog dana dovoljno je piti malo više tečnosti i ne jesti nešto masno. Kada se uklone globule, eliminišu se limfa i međućelijska tečnost, ali vlakna ostanu rastegnuta, kao kada razvučete žensku čarapu, pa vezivno tkivo mora da se „protrese“ vibracionom sondom i ojača mezoterapijom. Jer, zbog slabosti vezivnog tkiva javlja se i slabost fibroblasta, ćelije mladosti, koja u dermu stvara kolagen. Pošto ona prestaje da se deli posle 50. godine, mezoterapija joj pomaže da ostane što duže aktivna i da kvalitetno radi. Kokteli se prave prema tipu kože, a postignute efekte morate i da održavate.

PRP – Autotransfuzijom do jedrog lica

– Pošto iz krvi izcentrifugiramo plazmu iz koje, kroz određene filtere, dobijemo koncentraciju trombocita koji sadrže najviše faktora rasta, ubrizgavamo ih najčešće u kožu lica. To je, zapravo autotransfuzija, tako da ne postoji mogućnost alergijskih reakcija, jer dajemo pacijentu ono što je njegovo, samo u mnogo većoj koncentraciji. Faktori rasta omogućavaju da se u koži stvori sve ono što je neophodno da ona bude lepa i jedra, bez bora. Na ovaj način, sama koža se stimuliše da stvori dovoljno kolagena da popuni bore, a to je mnogo bolje od ubrizgavanja bilo koje druge supstance, objašnjava doktor Adamović.

(Novosti)