Zdravlje

Krv u stolici najčešće nije znak tumora

OKOM vidljiva pojava krvi u stolici je razlog za posetu lekaru jer je u pitanju alarmantan simptom koji gotovo polovina odrasle populacije ima bar jednom u životu.

Srećom, najčešći razlog za pojavu krvi u stolici su benigne bolesti kao što su hemoroidalna bolest i analne fisure.

– Nažalost, isti simptom može da bude i znak teških bolesti kao što su upalne bolesti debelog creva i karcinomi – kaže docent dr Goran Barišić, kolorektalni hirurg Prve hirurške Kliničkog centra Srbije. – Praktično je nemoguće postaviti pravu dijagnozu samo na osnovu boje i količine krvi, tim pre što ista osoba može da ima i karcinom rektuma i hemoroidalnu bolest koje kao zajednički simptom imaju krv u stolici. Stoga je vrlo važno da se svaka osoba koja primeti krv u stolici javi svom lekaru kako bi se uradila neophodna dijagnostika i ordinirala adekvatna terapija.

Postoji i takozvano okultno, odnosno okom nevidljivo krvavljenje koje se može detektovati samo specijalnim testovima.

– S obzirom na to da u ovoj situaciji pacijenti uglavnom nemaju nikakve simptome, za okultnim krvavljenjem se mora tragati jer i ono može da bude znak težih bolesti debelog creva – objašnjava docent Barišić. – To znači da zdravim osobama, odnosno osobama koje nemaju simptome bolesti debelog creva treba raditi FOBT test. To se najčešće radi u okviru takozvanih „skrining programa“ koji su razvijeni u cilju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma debelog creva.

Rizik od raka debelog creva raste sa godinama starosti, tako da je oko 90 odsto obolelih starije od 50 godina. U Srbiji se „skrining program“ na rak debelog creva sprovodi od 2013. godine i uključuje populaciju od 50 do 75 godine starosti. Osobe sa pozitivnim FOBT testom trebalo bi da urade kolonoskopiju.

U debelom crevu su česte patološke promene divertikulumi ili mali džepovi koji mogu da krvare, nekada i ozbiljno, polipi, tumori ili promene u građi sitnih krvnih sudova kao i zapaljenske bolesti creva, nekada infekcije. Ipak, najčešći uzrok krvarenja su hemoroidi, koji su i najbenigniji, ali za svaku pojavu sveže krvi trebalo bi se javiti lekaru.

LABORATORIJA

FOBT test je laboratorijski test za dokazivanje prisustva skrivene krvi u uzorku stolice. Okultno krvarenje se događa u malim količinama i zato se ne vidi golim okom. Ono može da se ustanovi samo uz pomoć hemikalija koje se koriste pri ovom testu. Okultno krvarenje se javlja kod polipa i tumora u debelom crevu i rektumu, ali ne krvare sve vrste tumora.

(Novosti)