ŽIVOT

Luda noć i jutro posle

Ah, taj „hangover“.

Ali, ovde ne pričamo o čuvenom filmu „Hangover“ („Mamurluk“) i o čuvenoj sceni kada momci u Las Vegasu zatiču tigra u svom toaletu nakon burno provedene noći. Ovde pričamo o iscrpljenom stanju i selektivnom pamćenju nakon burne noći u kojoj je više koktela i kratkih pića za šankom tvog omiljenog kluba prostrujalo tvojim organizmom.

Mamurluk i bol u glavi me budi rano ujutru da me podseti da je vreme za hranu, ali i da je moje telo puno toksina koji mi stvaraju grčeve da ne mogu da popijem ni šumeći vitamin.

Ono što sigurno znam je da Deda Mraz ne postoji, i da ne mogu da naručim vremensku mašinu koja bi me vratila samo nekoliko sati u prošlost. Ali, ipak postoji nada! Hajde da se vratimo u pristojnom stanju nekoliko koraka u nazad i sagledamo stvari realno. Ipak postoje neki koraci koji će nam pomoći da izbegnemo ili ublažimo ovu pojavu, koja je sastavni deo gotovo svakog noćnog izlaska u veku u kome živimo.

Čaša voćnog soka

Poznato je da dobri voćni sokovi sadrže dosta elektrolita, pa tako, Ana i Jelena ne piju baš uzalud velike količine ceđenog voća uoči svakog meča. Elektroliti su bitni za re-hidrataciju. Nemojte preterati sa ceđenim voćem pošto Vas čeka vodka, ali dve čaše nikome neće škoditi.

Vodka sa dosta leda i limunom

Ako naručujete vodku, zamolite konobara da Vam, osim dosta leda, donese i nekoliko kriški limuna. Limun će pomoći organizmu da zadrži vlagu i smanjiće šanse da dehidrirate.

Konzumirajte piće polako

Ovo je možda jedan od najkorisnijih saveta koji će Vam svako iskusniji kada je ova tema u pitanju dati. Ovaj „tip“ je jako važan, jer alkohol ipak ima odlozeno dejstvo na organizam, pa najčešće ni ne osetimo kako nas hvata.

Dalje od tamnih pića

Što svetlije piće, to su veće šanse da vas ujutru ne boli glava. Ovo Vam se možda na prvi pogled čini beznačajno, ali nije tako. Tamna pića kao što su whiskey ili crno vino sadrže metanol umesto etanol. Zato se ne čudite ako Vas posle nekoliko časa vina probudi stravična glavobolja. Alkohol je kao brak, svako poigravanje sa drugim muškarcima pre ili kasnije će Vam zadati glavobolju, zato se držite jednog pića i jednog muškarca.

Krekeri

Krekeri, chips ili slične grickalice će Vam svakako ublažiti mamurluk. Slano je definitvno bolje od slatkog kada dođe do mamurluka.

Šetnja

Koliko god Vam se činilo naporno, jutarnja šetnja će Vam veoma prijati i pomoći da regenerišete iscrpljen organizam. Šetnja povećava cirkulaciju i pomaze oporavak

(onaportal.rs)